Pubquizvragen films

438 resultaten

Pubquiz vraag Acteurs 5008

We zoeken de naam van de acteur die in de Belgische film ‘Girl’ van regisseur Lukas Dhondt het hoofdpersonage “Lara” vertolkt? Hij won vorig jaar onder meer de prijs voor beste acteerprestatie op het filmfestival van Cannes.

Goed zo !

We zoeken een Amerikaanse apocalyptische komediefilm uit 2013, geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Seth Rogen en Evan Goldberg. Hier het begin:

Jay Baruchel keert voor het eerst in een jaar terug naar Los Angeles en herenigt met zijn maat Seth Rogen. Rogen haalt hem over om naar een housewarming van James Franco te gaan. Eenmaal aangekomen heeft Baruchel moeite om zich te mengen met de bekendheden, die allemaal zijn gefocust op seks en drugs.

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 4955
© Wikipedia

We zoeken een western en zwarte komedie uit 2018 onder regie van Jacques Audiard. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Patrick deWitt. De hoofdrollen worden vertolkt door John C. Reilly en Joaquin Phoenix. Welke?

Goed zo !

Voor deze vraag zoeken we de titel van een documentaire. De film draait echter om veel meer dan enkel graffiti of street art. Ook de intussen erg populair geworden straatartiest Banksy, is niét het hoofdpersonage van dit speels en toegankelijk relaas. Banksy is echter wel de regisseur van deze documentaire. Welke film zoeken we?

Goed zo !

‘Burn the Witch’: geen videoclip van Radiohead, maar van welke film?

Goed zo !

Van een slecht in zijn vel zittende superheld gaan we over naar musical. Jawel, met het nummer “Red and Black”. Maar uit welke musical, waarvan u ook wat filmbeelden ziet passeren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Marvel 4918

Tijd voor een origin story bij een comic. Deze ambigue Marvel Comics-superheld, die we ook wel eens zien opduiken als superschurk, is een product van het Weapon X-programma, met als doel om proefpersonen tegen hun wil in in levende wapens te veranderen (zie bv. het adamantium-skelet van X-Man Wolverine). Onze man, een voormalige huursoldaat die ook wel eens Dead Man Wade wordt genoemd, groeide van vijand van de New Mutants en X-Force uit tot een op zich staande superheld, met een eigen stripreeks vanaf 1997 tot gevolg. Handelsmerk: slapstickhumor en het doorbreken van de vierde wand, wat hij ook in de verfilmingen doet. Op dit moment werkt hij samen met Cable, nochtans de slechterik in de tweede verfilming van de comicreeks. Hoe heet deze quasi onsterfelijke, maar ook gruwelijk verminkte superheld?

Goed zo !

Benen-fetisjisten zullen dan weer hun gading vinden in de filmaffiche van de film ‘The Graduate’ uit 1967. Waarvoor de dame achter het been destijds 25 dollar werd betaald. Meteen ook het einde van haar werk voor de film, want de actrice hier is niet de Mrs. Robinson uit de film, Anne Bancroft. Al speelde ze die rol decennia later wel nog in het theater. Maar wie kent u beter als de zatte Rita van de Amerikaanse soapwereld, een rol die ze vanaf 1978 decennialang, weliswaar met tussenpozen, opnam?

Goed zo !

De kans is veel groter dat u bij de vraag aan uw digitale assistent (Siri of die andere) om uw IKEA-kast in mekaar te zetten de uitspraak “I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that” hoort, zoals HAL 9000 in de film ‘2001: A Space Odyssey’. De zin zou eerst worden uitgesproken door Martin Balsam of Nigel Davenport, maar beide acteurs werden door regisseur Stanley Kubrick afgewezen. Uiteindelijk viel de keuze op theateracteur Douglas Rain, met het gekende angstaanjagend monotone resultaat. De man zelf zou nooit gezien hebben wat Kubrick had gemaakt van het kortverhaal The Sentinel, van één van de ‘big three’ uit de science-fiction-literatuur, die dit verhaal samen met Kubrick zelf bewerkte tot het klassieke filmscript. Wie schreef dit kortverhaal?

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 4862

En kom, nu het hier toch al behoorlijk aangebrand is. In juni 1986 vierden Jerry James en de dit jaar overleden Larry Harvey de zomerzonnewende door op Baker Beach, San Francisco de houten afbeelding van een man in brand te steken. Meteen ook het begin van het Burning Man-festival, dat later naar Nevada zou verhuizen en jaarlijks zo’n 70.000 deelnemers trekt. De grote rijshouten figuur die men steevast verbrandt op het einde van het festival, is geen nieuw gegeven. Het ritueel werd al door Caesar beschreven in ‘De bello Gallico’ en werd uitgevoerd door Keltische druïden, al dan niet met bijhorende mensenoffers. Bij filmkenners doet dat ongetwijfeld een belletje rinkelen met een gelijkaardig ritueel in een film uit 1973 of, veel erger, de remake met Nicolas Cage uit 2006. Wat is de naam van zo’n verbrande pop of de titel van beide films?

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 4861
© Orion Pictures

Méér liefhebbers van vuur! Een overlijden waar er wellicht net iets minder om getreurd zal zijn, al weet je dat tegenwoordig nooit, is dat van Edgar Ray Killen. Die was immers in 1964 als lid van de plaatselijke Ku Klux Klub betrokken bij de moord op 3 burgerrechtenactivisten. Toch duurde het tot 2005 voordat hij achter de tralies belandde. Niet omdat hij tot dan niet verdacht was geweest, maar omdat hij zo’n 40 jaar eerder was vrijgesproken. Een jurylid kon immers niet geloven dat deze ‘man van God’, in zijn vrije tijd dominee, betrokken was bij de moordpartij. Anderzijds zorgde de verontwaardiging over de feiten wel mee voor de totstandkoming van de zwarte burgerrechten, zodat de man toch zijn nut blijkt te hebben gehad. Boeiende stof voor een film dus, en die kwam er ook, in 1988, in een regie van Alan Parker, met Willem Dafoe en Gene Hackman in de hoofdrollen. Welke film?

Goed zo !
Pubquiz vraag Regisseurs 4837

Rabid Grannies, een film uit 1988, die u ook kan kennen als Les mémés cannibales en mogelijk als inspiratie voor Peter Jackson’s Braindead, is wereldwijd de best verkopende Belgische film. Ooit! Belgisch, jawel, want met een grotendeels Belgische cast, maar vooral het geesteskind van een producer uit Kortrijk, die u wellicht niet kent van zijn probeersels als regisseur, genre Laundry Man, Lucker of het dit jaar uitgebrachte Detention, waarin pedopastoors worden afgeslacht. En binnenkort komt, na 30 jaar nagelbijtend wachten, ook het vervolg op Rabid Grannies uit. Hoe heet deze man? En echt moeilijk kan dat niet zijn, als u weet dat hij in de VS door het leven gaat als James Desert.

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 4763

Deze Belgische langspeelfilm van Felix Van Groeningen kwam uit in 2012 met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol. De film gaat over vijf vrienden die samen spelen in een bluegrass-bandje. De twee hoofdrolspelers hebben een dochter Maybelle, die na haar zesde verjaardag kanker krijgt, en binnen het jaar sterft. Daarna wordt de relatie van Didier en Elise erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten. Wat is de naam van deze film?

Goed zo !
Pubquiz vraag Actrices Oscars 4746

De award voor ‘beste actrice’ tijdens de Oscars 2019 ging naar deze Britse actrice voor haar rol als de Britse koningin Anne in ‘The Favourite’. Het is net als voor Rami Malek (de mannelijke winnaar) haar eerste Oscar en eerste nominatie. Wat is haar naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oscars 4745

De belangrijkste prijs van de Oscars 2019 ging naar een Amerikaanse biografische roadmovie. De prent klopte onder andere favorieten ‘Roma’, ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘The Favourite’. Wat is de titel van de film geregisseerd door Peter Farrelly?

Goed zo !