Pubquizvragen natuurkunde

165 resultaten

Pubquiz vraag Natuurkunde 6648
© B. P. Abbott et al.

Iedereen kent de relativiteitstheorie E=mc2, die Einsteen in 1905 publiceerde. 10 jaar later schreef hij de algemene relativiteistheorie over zwartekrachtgolven. Deze golven werden in 2014 voor het eerst waargenomen. Met welke detector gebeurde dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 6520
© Rasbak

Dit graangewas, waarvan de oorsprong in Ethiopië ligt, wordt ook wel Abessijns liefdegras genoemd. Het wordt tot 160 cm hoog en elke halm draagt overvloedig kleine graanvruchten. Deze worden zonder te pellen in zijn geheel vermalen tot een volkorenmeel. Dit graan, glutenarm en rijk aan vitamines en aminozuren, is het hoofdingrediënt voor injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië. Het is misschien wel het nieuwe quinoa van 2019, maar een Nederlands bedrijf heeft een octrooi verkregen om het in Europa exclusief te exploiteren, waardoor de Ethiopische boeren heel wat kansen mislopen. Naam van dit graangewas?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimte 6477
© El C

Heeft alle materie zich na de Big Bang gelijkmatig verspreid? Het lijkt van niet. Er zijn in het heelal gebieden waar zich nauwelijks sterrenstelsels bevinden. Het grootste 'lege' gebied dat men totnogtoe ontdekt heeft, situeert zich in het sterrenbeeld Ossenhoeder, waaraan het zijn naam ontleent. Hoe wordt dit gebied genoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 6461

Deze Britse natuurkundige (1902-1984) was een pionier van de kwantummechanica. In 1928 voorspelde hij het bestaan van antimaterie. Hij formuleerde de relativistische kwantummechanische golfvergelijking die naar hem genoemd wordt. De verdeling van elementaire deeltjes met halftallige spin wordt naar Enrico Fermi en deze Brit genoemd. In 1933 kreeg hij samen met Erwin Schrödinger de Nobelprijs voor natuurkunde. Welke Britse natuurkundige?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 6186

Hoe heet het effect dat een schijnbare verandering van golflengte en frequentie van geluid of licht (of andere golfverschijnselen) is, als gevolg van een snelheidsverschil tussen de zender en de ontvanger? Het werd voor het eerst beschreven door een Oostenrijkse natuurkundige, die zijn naam gaf aan het fenomeen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 6176

We zouden nu de afkorting van scheikundige elementen hassium, meitnerium en gadolinium kunnen vragen, maar dat gaan we niet doen, omdat soms de meest eenvoudige vragen ook de moeilijkste zijn. Wat is de naam van de Russische grondlegger van het periodiek systeem, naar wie ook de tabel werd vernoemd? Voornaam én achternaam moeten correct zijn!

Goed zo !
Pubquiz vraag Scheikunde 6175

We zijn op zoek naar het scheikundig element met symbool Hg. Het is een zilverwit overgangsmetaal en het is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur.

Goed zo !
Pubquiz vraag Dinosauriërs 6057

We gaan terug in de tijd voor de volgende vraag. Ver terug in de tijd. Als je in het late Krijt, zo’n slordige 75 miljoen jaar geleden in Mongolië vertoefde dan kon je dit lieverdje wel eens tegenkomen. Wat is de naam van deze dino?

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 5977

19) Deze Franse natuurkundige heeft de ontdekking gedaan van van het golfgedrag van het elektron en de daaruit resulterende hypothese kreeg hij in 1929 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planeten 5896

Vrijwel alle planeten van ons zonnestelsel hebben manen, die allemaal een naam hebben. Ganymedes, Europa, IO en Callisto zijn de 4 grootste (buiten die van de aarde) manen van een planeet in ons zonnestelsel. Welke planeet zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Astronomie 5851
© Blueshade

Op 21 juni en op 21 december kennen wij de grote zonnewendes, dan beginnen de dagen terug te lengen of te korten. Op 21 maart, en op 21 september staat de zon pal boven de evenaar, en zijn de dagen en nachten juist even lang. Wat is de naam in de astronomie van deze twee ook merkwaardige zonnestanden?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5740

Deze Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige overleefde 2 wereldoorlogen. Hij is zowat de vereenzelviging geworden van intelligentie, al is dat eigenlijk nogal relatief. Zijn IQ wordt geschat tussen 160 en 190.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5733

Hoe heet het verschijnsel als er twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt? Dit gebeurt ongeveer om de twee à drie jaar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5700

Hoe heet het deel van een korenhalm dat boven het maaiveld blijft uitsteken, nadat bij de oogst de bovenkanten van de planten handmatig met een sikkel of machinaal door een maaidorser zijn verwijderd? In de herfst worden ze omgeploegd als grondverbeteraar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 5673
© dr.Tsukii Yuuji

We zijn op zoek naar een type van organismen, meest eencellige eukaryoten, die van vorm kunnen veranderen door het uitsteken en intrekken van schijnvoetjes. Eten gebeurt door met diezelfde schijnvoetjes een voedselpartikel in te sluiten en zo te verteren. Hun voortplanting vindt ongeslachtelijk plaats door celdeling.

Goed zo !