Pubquizvragen taal

169 resultaten

Pubquiz vraag Taal 2130

We zoeken een 12 letters woord, het bevat het volgende woord dat synoniem staat voor klerk, kantoorbediende of ambtenaar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2129

De lijst van de verschillende angsten is lang, maar hoe heet iemand die angst heeft voor vuurwapens?

Goed zo !
Pubquiz vraag Panama 2061

Internationale media hebben recent enkele onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Door deze onthullingen is Panama niet langer enkel dat land met dat belangrijke kanaal, maar staat het voortaan vooral bekend als het land dat met behulp van fiscale trucs een frauderende elite bekoort. Wij kennen Panama vooral van de zinssnede ‘A man a plan a canal Panama’ dat je zowel van voor na achter op dezelfde manier kan lezen. Hoe noemen we zo een woord dat zo lepel, droommoord of pap?

Goed zo !

Philippe Dewinter, de man met het beroemdste Playmobielkapsel van Vlaanderen, heeft er al zijn hele nutteloze leven last van en van Marie-Rose Morel leken recent nog velen vergeten dat ze het jarenlang vurig heeft gepromoot: een irrationele en obsessieve angst voor vreemdelingen of buitenlanders. Geef de wetenschappelijke benaming voor dit soort angst.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 1923

Fazant lijkt helemaal niet op een fazant (of misschien toch een beetje), de mensen zijn hem zo beginnen noemen na een verdienstelijke -edoch mislukte- poging van Kristof Van Damme om zijn achternaam –Bossant- uit te spreken. Hoe heet de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de herkomst van woorden?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 1917

Wat is de naam voor een man die gecastreerd is om politieke redenen? Aan de hoven van een aantal rijken werd castratie toegepast omdat de machthebber zeker wilde zijn dat hij de vader was van kinderen van zijn vrouw(en).

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren 1899

Een vrouwelijk konijn is een moer of een voedster. Of die van ons. Een mannelijk konijn noemen we een rammelaar of ram. Maar hoe heet het jong van een konijn?

Goed zo !
Pubquiz vraag Brussel 1897

Hoe verwijzen onze Franstalige landgenoten naar één van onze bekendste nationale symbolen, een 58 cm groot ventje op een sokkel die zich bevindt aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt in Brussel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 1814

In Van Dale wordt het omschreven als praalgraf, een gebouw waarin het lichaam van een overleden persoon wordt bewaard, meestal een heerser. Welk woord?

Goed zo !
Pubquiz vraag India Hindoeïsme 1804

Hoewel het hindoeïstische kaste-systeem in India officiëel is afgeschaft beheerst het er nog steeds in hoge mate het dagelijks leven. De hoogste kaste is deze der Brahmanen. Hoe heet echter de laagste kaste, eigenlijk de kastelozen? In het Nederlands kennen we het woord ook, het betekent zoveel als verstotene, pineut.

Goed zo !
Pubquiz vraag Joden 1771

Wat is de naam voor een zevenarmige kandelaar? Het was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 1756

Wat is de bijnaam voor de zandzakken en zakken aarde die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven als borstwering werden gebruikt?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 1748

Wat is de term voor de geheimtaal die in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw gehanteerd werd door mensen aan de zelfkant van de samenleving, zoals daklozen en zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, (markt)kooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren (penoze)? We zoeken dus het synoniem voor dieventaal.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 1733

Een steppenroller is het bovengrondse gedeelte van een plant dat, eenmaal volgroeid en droog, zich losmaakt van de wortel en wegtuimelt met de wind. Hoe wordt dit in het Engels genoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 1679

Hoe heet de maateenheid waarin een hoeveelheid gezaagd en gekliefd hout netjes gestapeld in een bak van 1 kubieke meter wordt uitgedrukt?

Goed zo !