Eerste Groen Brugge Quiz

Quizronde 4: Rood zwart ronde

Organisatie quiz: Groen Brugge

Aantal ronden: 7

Aantal vragen: 124

Moeilijkheid: 88.95 %

Uitleg ronde: Rood zwart ronde: IJdel als we zijn, gaan we verder met een nieuwe verwijzing naar ons logo. Waar u het in de tafelronde nog moest doen met de termen hart, hard en rood en zwart, focussen we ons nu op die twee kleuren. Niet als onderdeel van het antwoord, maar van de vraag. Vragen met de kleuren rood en zwart in de hoofdrol dus. Soms expliciet zichtbaar of vermeld, soms kan het goed zijn in het achterhoofd te houden dat rood en zwart mee het onderwerp van de vraag bepalen. Voor de rest hoeft u hier geen antwoordlink in te zoeken.

Download antwoordblad

“I see a red door and I want it painted black”… In de intro van welke tv-serie hoort u deze iconische lyrics van The Rolling Stones?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 4908

Lang voor ze de #youtoo (U2) werd in de stilaan onuitputtelijke reeks #me-toogverhalen, speelde Asia Argento mee in een film van haar vader, horrorgrootmeester Dario. Deze film is redelijk verwaarloosbaar. Ware het niet dat Asia in de film wordt getroffen door de aandoening uit de titel. Op zoek naar een seriemoordenaar en verkrachter, belandt de politieagente die ze speelt, in het Uffizi-museum in Florence, alwaar de aanblik van bepaalde kunstwerken haar dusdanig aangrijpt dat ze er bewusteloos van geraakt. Niet handig met een seriemoordenaar in de buurt. Dit syndroom heeft de nom de plume van dhr. Marie-Henri Beyle als naam gekregen. Deze auteur, wiens bekendste boek perfect past in deze ronde, zou in het Uffizi toch wel net hetzelfde voorgehad hebben als het personage van Argento zeker. Maar dan zonder seriemoordenaar. Wat is de naam van dit kunstzinnig flauwvallen?

Goed zo !

Genoeg rood-zwarte beestjes op ons lijstje. Een vlinder, een kikker, de vuurwants, maar die heb ik al eens gevraagd. Dus gaan we maar voor een aanverwants van de vuurwants. Een onooglijk klein beestje van een halve centimeter lang, met een vreemde levensstijl. In de herfst leggen ze hun eitjes op een geschikte plant, waarna de jongen in de lente uitkomen en meteen een soort spuugsel uitstoten, waarin ze zich terugtrekken en zich aan de plant vastzuigen. Daar trekken ze dan de nodige sappen uit, die ze vervolgens via hun anusje in de lucht blazen. Wie al eens gepicknickt heeft of de wielertoerist heeft uitgehangen onder een boom waar deze beestjes zich ophielden, herkent misschien de niet meteen te plaatsen nattigheid die kwam aangewaaid. Deze ‘regendruppels’ werden vroeger aan de koekoek toegeschreven (‘koekoeksspuug’). Maar intussen weten we, helaas, nog iets beter. U ziet hier nog een familielid, dat past in deze ronde, maar deze heeft zijn nest wel ondergronds. Wij zoeken dus de familie waartoe dit beestje behoort. Het houdt tevens het wereldrecord verspringen bij de dieren: 70cm vanuit stilstand (en voor u lacht: dat is honderdmaal zijn lichaamslengte)? 1 punt voor de juiste onderorde, 2 voor de juiste familie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Goden 4910

Nu we ’t toch over beestjes hebben, ook deze zijn rood-zwart. En uiteraard kent u hun naam. Dus die vragen we niet. Maar die naam stamt nog uit de tijd dat de Germanen in Europa gekerstend werden. De bestaande Germaanse naam werd dan ook verchristelijkt: tot lieveheersbeestje in het Nederlands en Frans, en tot het vrouwelijke equivalent in het Duits en in het Engels (ladybug of ladybird). Die laatste naam, “ladybird”, mag dan misschien wel wat vreemd overkomen – het beest is namelijk geen vogel - maar de Germaanse herkomst verwees daar wél naar: een ‘fugle’ van de Noorse godin van de vruchtbaarheid en liefde. Haar strijdwagen werd dan wel voortgetrokken door boskatten, maar bij welke godin ligt de herkomst van wat West-Vlamingen dan weer als een pim-pam-poentje kennen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 4911

We blijven even in hogere sferen met een andere God, Mars. Of nee, het is een snoepvraag. Deze Mars dus. Netjes verpakt in de gekende rood-zwarte kleuren. Maar in de VS, waar ook de hoofdzetel van het gelijknamige Mars Inc. ligt, was dit snoepgoed al een jaar of tien vóór wij het leerden kennen, geïntroduceerd. De naam is in de VS echter niet dezelfde. Het is echter wel de naam voor een snoepreep die wij hier ook kennen en die in de VS dan weer … 3 Musketeers heet. Dus: wat is in de VS de naam voor een Mars?

Goed zo !

Met Sinterklaas, wanneer de lieve Sint weer zakken vol snoep heeft laten aanslepen, hebben kindjes vaak buikpijn. Al is dat tegenwoordig bijzaak. Het zwarte gezicht en de rode lippen van zijn collega Zwarte Piet: daar gaat het tegenwoordig om. Met heel wat KOZP tot gevolg. Kick-Out Zwarte Piet dus. Waarop de actievoerders dan weer worden outgekickt door tegenactievoerders en zo gaat dat maar door. En toch, toch mogen we hier best blij zijn met onze zwarte piet, geschminkt of niet geschminkt. In heel wat andere landen lachen ze minder met de helper van Sinterklaas. Zo bv. in de Alpen-regio, waar een beestachtige demon de kinderen en hun ouders schrik gaat aanjagen met roestige bellen en kettingen. Hoe kennen we deze figuur, met een naam als een medische aandoening, maar eigenlijk is het gewoon oud-Hoogduits voor ‘klauw’?

Goed zo !

Opschudding in de kunstwereld begin oktober (2018) in New Bond Street, Londen, toen de prent ‘Girl with Balloon’, één van de meest gekende werken van ’s werelds meest mysterieuze artiest, plots naar beneden zakte in het frame. Daarin zat een papierversnipperaar verborgen, die de prent halvelings, jawel, versnipperde. Pech, wanneer je er net voordien meer dan een miljoen pond voor hebt neergelegd. Al kan dat natuurlijk deel van het ganse opzet zijn. Maar pas echt kostelijk zijn de reacties van de toeschouwers op dit beeld. Of die van Banksy zelf, want over hem gaat het, op Instagram: “Going, going, gone.” Volgens het veilinghuis zou het de eerste keer zijn dat een kunstwerk zichzelf vernietigt. En zij zouden het moeten weten, want ze zijn het oudste nog actieve veilinghuis ter wereld (°1744). Hetwelke?

Goed zo !

Komen we bij deze Fushimi Inari-Taisha, een jinja-schrijn voor de god Inari in de wijk Fushimi-ku van de Japanse stad Kyoto. En dat zijn bijna genoeg Japanse namen voor deze avond. We vragen dit meest bezochte shinto-heiligdom van het land maar om één reden: de duizenden scharlakenrood-met-zwarte poorten die de galerijen overspannen die recht naar de top van de heuvel leiden, met bovenaan een spiegel als allerheiligste voorwerp. Die poorten in de vorm van de Griekse letter Pi, worden gezien als een overgang van het wereldse naar het heilige, of nog: als een stok waarop een haan zou kraaien om de zon te aanroepen. Maar hoe worden deze traditionele Japanse poorten genoemd? En mocht u het nu in Kyoto horen donderen, weet dan dat deze artieste een quasi identieke artiestenvoornaam heeft, die we op dit album eventjes maskeren.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontspanning 4915

Dat een gokverslaving de hel kan zijn, hoeven we u wellicht niet te vertellen. Ontelbaar zijn de mensen die in casino’s allerhande, echte en virtuele, uren en uren aan een stuk de verliezen hebben opgestapeld in de hoop dat het zou beteren. Eén van de populairste manieren om dat te doen, is de roulette, met de gekende rood-zwart gekleurde cijfervakjes (dat ene groene nul-vakje tellen we niet mee). Naar verluidt zou de verdeling van die vakjes op een Franse roulette bedacht zijn door de wiskundige Blaise Pascal. En ongetwijfeld is het hem daarbij opgevallen wat de optelsom is van al die cijfers op de roulette. Simpel wiskundevraagje voor u nu: hoeveel is dat dan wel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Servië Voetbal Rode Duivels 4916

Eentje voor de Rode Duivels! Kijkers van het afgelopen WK (2018) voetbal zullen deze beelden ook wel herkennen. De Zwitsers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri vierden de winst van hun ploeg tegen Servië met het gebaar op de foto. Met een boete en woedende Serviërs tot gevolg. Maar die boete werd vervolgens mee betaald door de premier van het land waarnaar dit gebaar verwees. Naar welk land of eigenlijk ‘welke vlag’ verwijzen hun gekruiste armen? En hou het thema in het achterhoofd.

Goed zo !

Over naar een vrij eenvoudige kunstvraag. Op dit Arnolfiniportret kan u het ongetwijfeld niet goed zien, maar in de spiegel achteraan de kamer zit een reflectie van twee andere figuren dan degene op de voorgrond. Eén ervan draagt een rode tulband of iets dergelijks en men vermoedt dat dat de schilder is. Wat ook mag blijken uit de inscriptie boven de spiegel, het vijftiende-eeuwse equivalent van ‘(…) was here’. Maar mocht het niet duidelijk zijn wat daar precies in die spiegel te zien is, dan kan dit schilderij misschien helpen. Een man in zwarte kledij met een rode tulband en wéér wordt aangenomen dat het de schilder zelf is, dezelfde als daarnet. Wie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Marvel 4918

Tijd voor een origin story bij een comic. Deze ambigue Marvel Comics-superheld, die we ook wel eens zien opduiken als superschurk, is een product van het Weapon X-programma, met als doel om proefpersonen tegen hun wil in in levende wapens te veranderen (zie bv. het adamantium-skelet van X-Man Wolverine). Onze man, een voormalige huursoldaat die ook wel eens Dead Man Wade wordt genoemd, groeide van vijand van de New Mutants en X-Force uit tot een op zich staande superheld, met een eigen stripreeks vanaf 1997 tot gevolg. Handelsmerk: slapstickhumor en het doorbreken van de vierde wand, wat hij ook in de verfilmingen doet. Op dit moment werkt hij samen met Cable, nochtans de slechterik in de tweede verfilming van de comicreeks. Hoe heet deze quasi onsterfelijke, maar ook gruwelijk verminkte superheld?

Goed zo !