Eerste Groen Brugge Quiz

Quizronde 6: Tegenstellingenronde

Organisatie quiz: Groen Brugge

Aantal ronden: 7

Aantal vragen: 124

Moeilijkheid: 40.03 %

Uitleg ronde: Tegenstellingenronde: We gaan u niet vervelen met de herkomst van de naam Hart boven Hard, maar de goede verstaander heeft wel al begrepen dat er een zekere tegenstelling tussen deze twee gelijkluidende woorden zit. Hart tegen Hard dus. En dat heeft ons aan het denken gezet voor deze quiz. En aangezien we het onszelf graag moeilijk maken, zit de tegenstelling hier niet in twee verschillende antwoorden in pakweg twee kolommetjes, maar gewoon in één en hetzelfde antwoord. Weliswaar ruim bemeten: het zijn dus niet altijd twee uitersten, maar wel twee begrippen die tegenover mekaar staan. Ver en dichtbij bv., maar ook opa en oma, om maar iets te noemen. Maar géén rood en zwart, dat zijn gewoon twee kleuren. Hou er ook rekening mee dat de tegenstelling in allerlei, weliswaar enigszins gekende, talen kan zitten en zo ook terug kan komen, maar dan in een andere taal.

Download antwoordblad

Wie een beetje tuin heeft, zal al minstens eens overwogen hebben hem aan te kleden met deze Alchemilla. De levendige geelgroene kleur, de weerbestendigheid en het hoge aanpassingsvermogen van deze bodembedekker en borderplant maken dit een populaire plant. Wat is de naam van dit kruidachtige geslacht uit de rozenfamilie, waarvan de fraaie variant (de ‘alchemilla mollis’) wellicht het meest voorkomt? Al vind je haar naar verluidt ook geregeld in geplooide vorm.

Goed zo !

‘Play, create and share’, daar draait het allemaal om in dit spel voor de Playstation 3, dat intussen al twee vervolgen kreeg. In welk spel gaat u aan de slag met de figuurtjes?

Goed zo !

Deze adellijke familie, het oudste nog bestaande puur Zweedse geslacht, heeft haar sporen verdiend in de geschiedenis van haar vaderland. Ze vocht tegen allerlei overheersers en vermoordde in de vijftiende eeuw de leider van een opstand tegen de Zweedse koning. Dit jaar voegt een telg van deze familie daar een opvallende voetnoot aan toe met een historische misdaadroman over het 18de-eeuwse Stockholm. 1793 krijgt bijna unaniem lovende recensies. Het boek bulkt dan ook van de levendige details over het leven in die revolutionaire tijd, het decor voor een verhaal over een ongewoon speurdersduo dat een gruwelijke moord onderzoekt. Wie is deze schrijver met de opvallende achternaam, een verwijzing naar het wapenschild van de familie, dat zelfs op Zweedse munten terug te vinden was?

Goed zo !

We zoeken een western en zwarte komedie uit 2018 onder regie van Jacques Audiard. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Patrick deWitt. De hoofdrollen worden vertolkt door John C. Reilly en Joaquin Phoenix. Welke?

Goed zo !

We hebben in deze quiz nog wat plantjesachterstand goed te maken. Vandaar dit plantje uit de nachtschadefamilie, dat heel wat namen draagt, waarvan elfrank, hoe-langer-hoe-liever, dolbessen-hout en qualster toch wel de opmerkelijkste zijn. Maar de officiële naam is een vertaling van de botanische naam, die enerzijds verwijst naar de schors en anderzijds het hout. Hier ziet u nog de besjes van de plant. Wat is deze naam van een vooral in Europa en Azië veel voorkomende plant, die ook in homeopathische kringen in de smaak valt?

Goed zo !

De Canadezen kennen er ook wat van, met dit gerecht bestaande uit friet bedekt met verse kaas, gedrenkt in jus en wat men nog zoal vindt in de keuken. Heiligschennis in frietland België, maar vooral in Québec is het waanzinnig populair. Cultuurbarbaren dus. Bijna net zo erg als Russen in Brugge. Hoe heet dit ‘boeltje’, wat naar verluidt ook de vertaling is van het woord zelf in het Québecois?

Goed zo !

Over Snowden, Manning en co hebben we al genoeg gehoord, maar misschien niet over deze Amerikaanse soldaat, die in 2009 zijn post in Afghanistan verliet, gevangengenomen werd door een splintergroepering van de Taliban en vrijkwam bij een uitwisseling met enkele Talibanezen uit Guantanamo vijf jaar later. De man over wie Donald Trump intussen liet weten dat hij beter was doodgeschoten, werd uiteindelijk oneervol ontslagen, maar wat er werkelijk gebeurd is, is tot op vandaag nog altijd niet bekend. Intussen groeide hij wel uit tot het symbool van de Afghaanse desillusie en werd gewezen op de parallellen van zijn verhaal met dat van Nicholas Brody in de tv-serie ‘Homeland’, inclusief beschuldigingen van bekering tot de vijandelijke zijde. Hoe heet de ex-militair?

Goed zo !

En we eindigen deze ronde op z’n Italiaans, met deze heerlijke 80’s-klassieker. Welke band hoort u hier aan het werk?

Goed zo !