Eerste Groen Brugge Quiz

Quizronde 1: Welkomstronde

Organisatie quiz: Groen Brugge

Aantal ronden: 7

Aantal vragen: 124

Moeilijkheid: 88.25 %

Download antwoordblad

Pubquiz vraag Regisseurs 4837

Rabid Grannies, een film uit 1988, die u ook kan kennen als Les mémés cannibales en mogelijk als inspiratie voor Peter Jackson’s Braindead, is wereldwijd de best verkopende Belgische film. Ooit! Belgisch, jawel, want met een grotendeels Belgische cast, maar vooral het geesteskind van een producer uit Kortrijk, die u wellicht niet kent van zijn probeersels als regisseur, genre Laundry Man, Lucker of het dit jaar uitgebrachte Detention, waarin pedopastoors worden afgeslacht. En binnenkort komt, na 30 jaar nagelbijtend wachten, ook het vervolg op Rabid Grannies uit. Hoe heet deze man? En echt moeilijk kan dat niet zijn, als u weet dat hij in de VS door het leven gaat als James Desert.

Goed zo !

Het is alweer even geleden, dat gloriemoment van Emmanuel Macron. Maar hervormingen zonder veel resultaat, het ontslag van ecologieminister Hulot en ongelukkige uitspraken over werklozen hebben intussen vooral voor veel ongenoegen gezorgd. En daar kwam zo rond 11 november nog iets extra’s bij. Het begon nog goed, met wat presidentieel getuur richting einder, met rechte rug en hand op de borst. Wat sneren richting nationalisme en een eerbetoon aan Simone Veil. Maar vervolgens moest ‘ook’ een groot soldaat herdacht worden. Dat die man, weliswaar een held tijdens Wereldoorlog I, als leider van het Franse regime van 1940 tot 1942 ook verantwoordelijk was voor een resem antisemitische wetten en collaboratie met de Duitsers, bleek van ondergeschikt belang. Aan welke triomfator van Verdun en hoofd van het Vichy-regime verbrandde Macron deze keer zijn vingers?

Goed zo !

Olympisch goud met Gregg Van Avermaet, tweemaal de Europese titel met Kristallen Fiets Victor Campenaerts en WK-brons met Tom Boonen. Het palmares van deze Vlaamse ex-wielrenner mag gezien worden. Als Belgisch bondscoach dan, want als wielrenner kwam hij niet veel verder dan wat top-20-noteringen in de Tour. Wie is deze geboren Duffelnaar, die na het laatste WK (2017) op de weg bekendmaakte dat hij vanaf 1 januari overstapt naar wielerploeg Lotto-Soudal?

Goed zo !
Pubquiz vraag Gedichten 4840

Wellicht één van de memorabelste Breaking Bad-afleveringen is de op twee na laatste van het laatste seizoen. U weet wel, die waarin Walter White’s schoonbroer bij die shoot-out (eh) (ja, die dus). Dat laatste seizoen werd op tv aangekondigd met Bryan Cranston die een gedicht voorlas van Percy Bysshe Shelley: My name is (…), king of kings: Look on my works, ye Mighty, and despair. Dat gedicht, dat verwijst naar farao Ramses II, is nadien een inspiratiebron gebleken voor heel wat populaire cultuur. Het meest sprekende voorbeeld daarvan is de naam van dit personage uit de Watchmen-comics, als alter ego van Adrian Veidt. Wat is diens naam of de naam van de genoemde Breaking Bad-aflevering?

Goed zo !
Pubquiz vraag Royalty 4841

Dat deze man Koning van Engeland was van 1461 tot 1483 zegt u wellicht niet zoveel. Dat hij de eerste van het huis York was misschien iets meer. En dat hij dus ook koning was gedurende het grootste deel van de Rozenoorlogen, is misschien nog iets betekenisvoller. Maar mogelijk is hij toch vooral bekend door wie na hem kwam. Via zijn dochter Elizabeth was hij de grootvader van Hendrik VIII. En zijn twaalfjarige zoon, die hem na zijn dood opvolgde, werd al na enkele maanden van de troon gestoten door Risjaar Modderfokker den Derde. Maar wie was deze zoon van Richard van York?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 4842

Dat de Griekse oppergod Zeus veel toegang had tot de vrouwtjes, is een understatement. Gelukkig was er in die tijd nog geen Twitter, of de hashtag #metoo had de god van zijn Olympos doen vallen. Nu, hij had ook wel zijn trucjes om de vrouwtjes het zwijgen op te leggen, lang voor er advocaten konden ingeschakeld worden om zwijggeld te betalen. Zo ook met deze dochter van de riviergod Inachus. Zeus bedekte de wereld met een dikke laag wolken om te beletten dat zijn gemalin Hera zou merken dat hij deze schoonheid aan het verleiden was. Toen ze de wolken uit mekaar begon te drijven, veranderde hij haar in een zilverkleurige koe. “I did not have sex with this cow!”, zou hij geroepen hebben. Maar dan in het oud-Grieks. Hera was ook niet van gisteren en vroeg de koe als geschenk. Vervolgens gaf ze deze in bewaring aan de honderdogige Argus, die haar met argusogen in de gaten hield. Zeus zond Hermes, die Argus doodde en de koe bevrijdde, Hera plaatste de ogen van de dode Argus in een pauwenstaart en stuurde horzels af op ons koetje. Die bleef, zwiepend met haar staart, de wereld rondzwerven, werd terug mens gemaakt door Zeus en uit haar nageslacht kwam uiteindelijk wel Heracles voort. Enfin, daarmee snapt u meteen al de helft beter hoe de wereld in mekaar steekt. En dan hebben we het nog niet gehad over de zee die naar haar genoemd is. Wie was zij?

Goed zo !

Ah, de gouden dagen van de Belgische dance. Of is het trance? Welk DJ-project is opgericht door dj-producer Jan Vervloet in 1997?

Goed zo !

Hank Aaron heb ik nog maar op het BQT van juni gevraagd, maar de huidige recordhouder ‘home runs’ in de Major League Baseball, is deze man. 762 stuks heeft hij er zo maar eventjes geslagen. Die recordreeks eindigde echter in mineur, toen hij in opspraak kwam in de BALCO-steroïden-affaire in 2007. Zijn carrière was meteen voorbij (hij was er natuurlijk al 43) en tot op vandaag is hij nog altijd niet opgenomen in de National Baseball Hall of Fame. Wie haalde dit record al dan niet op eigen kracht en vooral bij de San Francisco Giants?

Goed zo !

“Bij het begin van de rust liep ik richting Jordi Vanlerberghe waar scheidsrechter Verboomen dichtbij stond. De scheids vond dat ik daarbij een te aanvallende houding aannam. Er waren gebaren richting de speler en dus NIET richting Dhr Verboomen specifiek.” Aldus Marco Deconijnck, nadat hij van het veld was gestuurd tijdens Oostende-AA Gent eerder dit seizoen. Marco speelt één van de mascottes bij KV Oostende. Die mascottes, die eruitzien als de doorsnee Oostendenaar, met kleren uit de kringloopwinkel en een slechte tandarts, dragen de namen van twee West-Vlaamse volksfiguren. Bizar genoeg ook de namen van de klokkenluiders op het Belfort in … Kortrijk. En ook bij hen ging het mis enkele maanden geleden, aangezien het mannetje, Manten, toen door een technisch defect onophoudelijk op zijn vrouwelijke partner sloeg. Maar hoe heet de partner van Manten, een naam die we in deze regionen ook kennen als synoniem voor een niet al te slimme vrouw? (en ik geloof dat er ook een West-Vlaamse uitdrukking de twee vermeldt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 4846
© Laitche

Van een dwaze vrouw over naar een beest met een dwaze naam. Die naam zou verwijzen naar het vuilwitte poederdons op zijn achterlichaam, al moet u daar wel wat verbeelding voor hebben. Misschien is de wetenschappelijke naam (Tachybaptus Ruficollis) dan interessanter. Dat wil zo’n beetje zeggen dat dit beest snel onder water gaat en dat hij een rode nek heeft. Waarmee u ook het voornaamste weet over deze kleinste der futen, althans in onze cont-reien. In het Engels heet de vogel trouwens dab-chick en u ziet hier ook een chickje. Welk diertje, dat u op de grote foto in zomertenue ziet?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 4847
© JackNL

In de lange reeks ‘bekende doden uit 2018’ die we u vanavond gaan serveren, vragen we uitzonderlijk eens naar de naam van één van die doden. Deze man heeft enige beruchtheid verworven met uitspraken als: “Vrouwen zullen nooit mijn niveau als auteur kunnen evenaren.” Of: “Waar die stip op het voorhoofd van hindoevrouwen op slaat? Dat wil zeggen: mijn hoofd is leeg.” En toen Salman Rushdie in ’89 een fatwa over zich heen kreeg, was dat “Een radicale vorm van literaire kritiek.” Maar dat de man daarnaast een uitzonderlijk begenadigd schrijver was, werd door vriend en vijand erkend. En ook door het Nobelprijscomité, in 2001. Hoe heet deze Trinidadiaan van wie zijn initialen een andere afkomst dan zijn echte suggereren, en van wie u zeker ‘A house for Mister Biswas’ en ‘In a free state’ moet kennen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4848

Dit kasteeltje met de leuke naam Schloss Ambras in Innsbruck heeft een heel specifieke collectie ‘kunst’: een rariteitenkabinet met onder meer portretten van vampier- en weerwolfachtigen. Niet zo vreemd, want het syndroom van Ambras verwijst ook naar mensen met overmatige beharing, maar dan in een specifieke variant, aangeboren en met zogenaamd lanugohaar. Mensen die aan dit weerwolfsyndroom leden, konden vroeger wel terecht in het circus. U kent de voorbeelden wel. Of ze gingen meespelen in Star Wars. Maar wat is de algemene wetenschappelijk naam voor de aanwezigheid van overbeharing? U mag zelfs antwoorden met de vrouwelijke variant, waarbij de vrouw behaard geraakt volgens het mannelijke beharingspatroon. Die term past op precies dezelfde manier in de link.

Goed zo !

Muziek, met een band rond een sinds vorig jaar gehalveerd duo. Wie hoort u? En voor één keer is het niét fout om bij deze muziek aan een seksspeeltje te denken.

Goed zo !

De eerste architect van wie een creatie tijdens zijn leven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst belandde was Oscar Niemeyer, met zijn ontwerp voor Brasília. Maar wij zoeken nummer twee. Niet voor dit parlementsgebouw in Koeweit. Niet voor deze watertoren in zijn thuisland Denemarken. En evenmin voor Can Lis en Can Feliz, de huizen in Majorca waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Maar wel voor dit gebouw. Wie is dus deze Deen die in 2003 de Pritzkerprijs voor Architectuur won?

Goed zo !

Daarstraks ging het al even over Oostende-AA Gent. Nu een échte voetbalvraag daarover. Die match was namelijk ook de debuutmatch van de nieuwe coach van de bezoekers, die daarvoor werkzaam was bij FC Midtjylland, in zijn thuisland. Wat is de naam van deze steevast kortgebroekte Deen?

Goed zo !

De naam Ivo Watts-Russell zegt u misschien niet zoveel, maar naast de bezieler van de dream pop-band This Mortal Coil is hij ook de man achter een belangrijk alternatief platenlabel, waar artiesten van velerlei pluimage hun strepen op verdienden. Zo bijvoorbeeld Bon Iver, Dead Can Dance of Throwing Muses. Maar nu nog is het het label van The National, Beirut, Future Islands en The Breeders. Welk label, dat concertgangers in Diksmuide zeker ook zullen kennen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Netflix 4853
© Aavitus

Van welke dit jaar (2018) uitgebrachte serie van Simpsons-bedenker Matt Groening zag u hier een trailer?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 4854

De vroegste methode om afstanden te meten, bestond erin dat men liep en telde hoe vaak de voeten de grond raakten. 1000 stappen van de rechtervoet was bijvoorbeeld een mijl (van het Latijnse woord voor duizend). Maar echt handig was dat allemaal niet. Daarom bedacht een Romeins architect en bouwkundige uit de 1e eeuw voor Christus een soort kruiwagen die een kiezelsteen in een bakje liet vallen zodra één van de wielen een omwenteling had gemaakt. En zo verder… Het was niet de enige verdienste van de man. Zijn verhandeling over architectuur (De Architectura) is de enig volledig bewaard gebleven bron over klassieke architectuur en bevatte ook een deeltje over de verhoudingen in het menselijk lichaam, wat tot tekeningen als deze leidde. Wie was de man naar wie dergelijke tekeningen zijn genoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 4855

We blijven nog wat hangen in de wetenschappelijke sfeer. In 1745 vulde een Nederlandse natuurkundige een glazen fles deels met water, deed er een kurk op en stak daar een geleidende draad doorheen. Die verbond hij dan met een machine die statische elektriciteit opwekte. De fles toonde aan dat elektriciteit kon worden opgeslagen en vervolgens afgegeven aan elk geaard voorwerp. De fysicus, Pieter van Musschenbroeck, testte dit zelf en kreeg daar zo’n schok van dat hij zwoer het nooit nog te zullen proberen. Toch was de fles een sensatie en werd ze de belangrijkste ontwikkeling in het begrip en gebruik van elektriciteit in de 18de eeuw. Hoe kennen we deze voorloper van de moderne condensator, genoemd naar de universiteitsstad waar de uitvinder ervan woonde?

Goed zo !

Of hoe je businessmodel totaal om zeep kan zijn door één voorval. Zo ook begon het op 20 september voor de producent van deze karretjes in Nederland. Toen kwamen 4 kinderen bij een spoorwegovergang om het leven, toen het de begeleider van hun kinderdagverblijf niet lukte om met deze badkuip op wielen te remmen. Het vooral in Nederland populaire voertuig werd van de weg gehaald voor verder onderzoek en is tot op vandaag nog steeds niet opnieuw toegelaten. Het was meteen ook de nekslag voor de producent die deze elektrische bolderkar ook zijn naam gaf, naar de periode tussen twee pitstops in de Formule 1. Welke naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 4857

Als regisseurs van de docu ‘Powers of Ten’ kent u hen wellicht niet meteen, maar als ontwerpers- en architectenduo des te meer. Zij was vooral bezig met schilderen toen ze hem ontmoette; hij vooral met moderne architectuur en scheiden van zijn vrouw. Voor haar, Ray Kaiser. Samen zijn ze onder meer verantwoordelijk voor dit. Wie zijn ze?

Goed zo !

Daarstraks hadden we al een meisje dat veranderd werd in een koe. Nu een herderin uit een pastorale van Vergilius die haar naam heeft geschonken aan een plantengeslacht uit de narcissenfamilie en eigenlijk als naam geldt voor elk jong plattelandsmeisje (al ken ik er toch andere). U ziet hier eigenlijk de enige echte soort van dit plantje: de belladonna. Al zijn er ook andere varianten gekend onder de gezochte naam, maar correcter is dan om ze Hippeastrum te noemen. Maar u kan de naam ook kennen als de tweede stem in dit nummer van Ozark Henry. Naar die laatste is dan weer een schelpje vernoemd. Het zaagje. Wie of wat?

Goed zo !

We hadden hier een vrij straightforward filmvraag van kunnen maken, met Ellen Ripley in de hoofdrol. Maar we verkiezen het boek van schrijver Joseph Conrad, met als ondertitel ‘A Tale of the Seaboard’. Deze experimentele politieke roman speelt zich af in de republiek Costaguana, waarin iedereen uit eigenbelang schijnt te handelen, inclusief het titelpersonage, een Italiaanse dokwerker. Nu goed, uiteindelijk komen we toch bij Alien terecht, want het schip van Ripley en co draagt de naam van dit boek. En om te bewijzen dat dat geen toeval was, komt in het vervolg (Aliens) dan weer een schip voor met als naam Sulaco, ook een verwijzing naar dit boek. Welk boek?

Goed zo !