Eerste Groen Brugge Quiz

Quizronde 3: Tipronde

Organisatie quiz: Groen Brugge

Aantal ronden: 7

Aantal vragen: 124

Moeilijkheid: 88 %

Uitleg ronde: Tipronde: We zijn aanbeland aan die ronde in de quiz waarvoor wat meer uitleg gepast is: de tipronde. U hebt enkele tipbladen gekregen met daarop de traditionele tipfoto’s. Maar aangezien we in een tijd zijn aangekomen waarin tips alleen niet meer volstaan om quizzers aan het juiste antwoord te helpen, moet u er een extra bewerking op doorvoeren. Geen 2,3,4 of 5. Gewoon eentje. U vervangt namelijk één letter van de tip en bekomt dan het antwoord op de 26 vragen die we zullen stellen (bv. KIP -> KIM).

26, zegt u, … is dat niet toevallig het aantal letters van het alfabet? Wel ja. En dat alfabet ziet u ook zowel op uw tipblad als op uw antwoordblad. Immers: u zal bij uw tips telkens één letter uit dat alfabet kunnen vervangen (die u dan kan wegstrepen) en de letter waardoor u die vervangt komt ook telkens één keer voor in het alfabet. Bv. KIP  P weg op tipblad; KIM  M weg op antwoordblad)

En als u daar geen zin in hebt, dan antwoordt u gewoon op de vragen en laat u zich enkel leiden door een tip die daar redelijk op gelijkt.

Download extra blad

Download antwoordblad

Zo maakte deze Waalse schilder al eind 19de eeuw een gelijknamige voorloper van ‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ van Salvador Dali. En ‘in de coulissen’ zit een satan-figuur genoegzaam naar een zich ont- of aankledend jong meisje te kijken. Niet gewaagd genoeg? Dan maar wat fallisch ingestelde duivelaanbidsters, doordrongen van de heer van het Kwade. Maar de goede verstaander had misschien al begrepen dat het hoogtepunt van ’s mans werk nog moest komen met deze ‘Pornokratès’, te bezichtigen in het naar hem genoemd provinciaal museum in Namen. Wie?

Goed zo !

Van Duivelse sferen naar Hemelse sferen. In de stambomen van de evangelisten Matteüs en Lucas stamt de u welbekende Jezus van Nazareth via Jozef af van Koning David en zo van diens vader: “Een twijg ontspruit aan de stronk van (…), een telg ontbloeit aan zijn wortels.” U mag dat letterlijk nemen, want in sommige voorstellingen ontspruit uit de borst van deze stamvader daadwerkelijk een wortel en vervolgens een grote boom. De twijg is dan Jezus. Maar wie is de stamvader, wiens naam ook terugkomt in de 7-jaarlijkse ommegang die o.m. in Hasselt wordt gehouden en daar altijd goed is voor een vol huis?

Goed zo !

“Onbekend in België, verafgood in de VS”. Maar ongetwijfeld gaat u dat vanavond tegenspreken. Of gaan wij dat in uw plaats veranderen. Want deze American footballer verdient niet alleen meer dan pakweg Eden Hazard, hij heeft ook alvast één record meer gevestigd dan onze nationale trots: dat van aantal yards aan gelukte passes. In kilometers vertaald: 66 km aan passes. Niet verwonderlijk als je arm zo sterk is dat je er gemakkelijk 70 meter ver mee kan werpen. Hoe heet deze intussen 39-jarige quarterback van de New Orleans Saints, in de Forbes-lijst netjes tussen Tiger Woods en Sebastian Vettel?

Goed zo !

In de misère-versie van dit spel, die u op de foto ziet, verliest de speler die de laatste kaart (of lucifer, of wat dan ook…) pakt. Voor de rest is de basis steeds hetzelfde: een spel voor twee spelers, die om beurten één of meerdere kaarten uit een rij wegnemen tot enkel nog de winnende rij of kaart overblijft. Of, in de filmversie, de verliezende rij of kaart. Daarbij bestaat er telkens, ongeacht het aantal rijen of stapels, een strategie voor één van beide spelers om altijd te winnen. Verwijzend naar de film, wordt dit spel ook wel eens Jeu de Marienbad genoemd, maar hoe noemen we dit wiskundig bijzonder leerrijke spel nog, waarbij de naam verwijst naar de handeling die men moet uitvoeren?

Goed zo !

De naam Alissa Zinovievna Rosenbaum zegt u misschien niks. En toch vormde de Kyrillische schrijfwijze van haar achternaam de inspiratie voor haar bekendere alias. Als scriptschrijfster in Hollywood wou het niet echt lukken en haar literair werk sloeg niet aan, tot in 1943. Met haar succesboek geeft Rosenbaum meteen ook aan waar het bij haar om draait: de lezers behoeden voor alle vormen van socialisme en collectivisme, de hoofdredenen waarom ze uit haar land was gevlucht. Voluit pleit ze in The Fountainhead voor de scheppende mens, een soort heroïsch superwezen dat uitsluitend voor de eigen belangen moet gaan, zoals haar non-fictietitel ‘The virtue of selfishness’ ook aangeeft. Dat werd nog wat extra in de verf gezet in haar bekendste boek, Atlas Shrugged, dat zeker in libertaire of kapitalistische kringen wel eens het meest invloedrijke boek aller tijden wordt genoemd, hoogstens beconcurreerd door de Bijbel. Wie is deze controversiële schrijfster, tevens grondlegster van het objectivisme?

Goed zo !

Tegenwoordig heeft de man een reeds half mislukte carrière in de Boechoutse dorpspolitiek, ergens in de rand rond Antwerpen, maar Filip Peeters is natuurlijk vooral bekend van het serieuzere werk in De Zaak Alzheimer, De Hel van Tanger, Loft en Vermist. Kortom, één van onze Vlaamse filmboegbeelden. Maar de man begon op een véél lager niveau, met zijn officiële doorbraak in de VTM-reeks ‘Wittekerke’. Daarin speelde hij twee seizoenen lang de, aldus de bio, ‘vrolijke flierefluiter’ Werner Vandeputte. Maar toch was het zijn voornaamste kenmerk dat hem de bijnaam bezorgde waaronder alle Wittekerke-fans hem zullen kennen. Dewelke?

Goed zo !

Benen-fetisjisten zullen dan weer hun gading vinden in de filmaffiche van de film ‘The Graduate’ uit 1967. Waarvoor de dame achter het been destijds 25 dollar werd betaald. Meteen ook het einde van haar werk voor de film, want de actrice hier is niet de Mrs. Robinson uit de film, Anne Bancroft. Al speelde ze die rol decennia later wel nog in het theater. Maar wie kent u beter als de zatte Rita van de Amerikaanse soapwereld, een rol die ze vanaf 1978 decennialang, weliswaar met tussenpozen, opnam?

Goed zo !

Zijn gameontwerpers de topcineasten van deze tijd? Het zou wel eens kunnen kloppen voor de Fransman David de Gruttola. Hij is namelijk verantwoordelijk voor enkele van de strafste games van de laatste tien jaar: Heavy Rain, Beyond: Two Souls en pas nog Detroit: Become Human. Samen met nog twee andere games (Fahrenheit en Omikron: The Nomad Soul) vormen deze spellen ook de volledige output van zijn eigen, in 1997 gestichte gamestudio Quantic Dream. Wat is de ‘artiestennaam’ van de enige gameontwikkelaar die al de Légion d’Honneur heeft ontvangen?

Goed zo !

Politieke dynastieën: ze komen niet enkel in Brakel en Gent voor. Ook deze man, Brits premier van 1783 tot 1801, was een zoon van. Alleen werd zijn carrière net iets gedenkwaardiger dan die van zijn vader. En niet alleen omdat hij de jongste eerste minister uit de Britse geschiedenis werd. Ook zijn initiatief om een inkomstenbelasting te heffen om de Napoleontische oorlogen te bekostigen, was een primeur. Maar in de beste Johan Van Overtveldt-traditie vielen ook bij hem de inkomsten tegen. Dan maar de Act of Union, waarbij Ierland aansloot om samen met Groot-Brittannië het Verenigd Koninkrijk te vormen. Al bleek ook dat geen garantie op populariteit en de man nam uiteindelijk ontslag, om enkele jaren later toch nog even terug te keren, tot aan zijn dood een paar jaar later. Hoe heet deze ‘jongere’ telg van een gedenkwaardige Britse politieke familie, waarvan de ‘oudere’ vader van 1766 tot 1768 premier was?

Goed zo !

Dit pittige kruidje zullen de keukenprinsen en -prinsessen onder jullie wellicht wel kennen. Kookonkundig als ik zelf ben, heb ik me laten vertellen dat het, zeker in een meer mediterrane keuken, goed samengaat met rozemarijn. Je moet wel voorzichtig zijn bij het toevoegen ervan, omdat de sterke geur en smaak ervan nogal gemakkelijk gaan overheersen. Welk plantje uit de lipbloemenfamilie, dat u ook kan gebruiken, onder meer in melkvorm, bij verstopte neuzen, zweertjes in de mond en andere lichamelijke ongemakken?

Goed zo !

In lijstjes met top-reisbestemmingen buiten de grote landen duikt deze havenstad de jongste jaren wel heel vaak op. De Montenegrijnse stad van zo’n 23.000 inwoners, gelegen aan de gelijknamige baai, is tevens UNESCO-werelderfgoed en staat onder meer bekend om haar vele kerken, die u kan vinden in het goed bewaard gebleven Middeleeuwse stadscentrum, de Stari Grad. Wanneer je er passeert, beklim dan zeker ook eens de heuvel naar het fort van Sveti Ivan, van waaruit je dit prachtige uitzicht hebt. Welke stad of baai?

Goed zo !

Wij hebben Joke Schauvliege, maar als het op natuurbescherming op grote schaal gaat, is deze man mogelijk onovertroffen. De Amerikaan van Schotse oorsprong trok eind 19de eeuw-begin 20ste eeuw immers grote delen van de VS door, op zoek naar nog onontgonnen natuurgebied. Zijn focus lag daarbij op de Sierra Nevada en de Yosemite Valley. Hij was de drijvende kracht achter natuurbeschermingswetgeving, de stichter van één van de invloedrijkste milieuorganisaties (de Sierra Club) en hielp mee aan de oprichting van de Californische nationale parken Yosemite en Sequoia. Zijn lyrische verslagen over het leven in de natuur werden door miljoenen mensen gelezen en hij had invloed tot in het Witte Huis (hier ziet u hem met Theodore Roosevelt). Hoe heet deze man, van wie dit jaar een bundeling van zijn mooiste verhalen in het Nederlands verscheen: “In de wildernis. Tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska.”?

Goed zo !

We blijven nog wat in de VS met deze stad van ongeveer 100.000 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. ‘No big deal’ voor de modale niet-Amerikaan. Maar de stad staat wel al een tijdje model voor heel wat van de problemen van de VS. Met de neergang van de auto-industrie, en specifiek van General Motors, namen de arbeidsplaatsen en ook de bevolking in de stad fel af; tegelijk namen armoede en misdaad fel toe. Zozeer zelfs dat volgens de FBI de stad de gevaarlijkste is van de VS onder steden met meer dan 100.000 inwoners. En dan moesten de problemen met de waterzuivering enkele jaren geleden nog komen, met massale loodvergiftiging tot gevolg. Klinkt dat enigszins bekend? Dan hebt u misschien de laatste documentaire van Michael Moore, Fahrenheit 11/9, gezien, waarin hij het ook over het vervuilde drinkwater in deze stad heeft. Niet verwonderlijk, want Moore startte zijn carrière als documentairemaker met Roger & Me, over de neergang van General Motors in deze stad. Sindsdien figureert zijn thuisstad in zowat al zijn documentaires. Welke Amerikaanse stad heeft dus haar bekendheid aan heel wat slechts te danken, en volgens zijn vele critici hoort Michael Moore daar ook bij?

Goed zo !

Zullen we er nog eens een pornovraag tegenaan gooien? Nooit geweten dat voorlezen zo plezant was. De thriller zit in dit geval dan ook onder tafel. Waardoor het hoogtepunt van het boek soms sneller komt dan verwacht. Een gat in de … markt dus. Maar ’t is niet altijd zo plezant geweest voor deze actrice uit de ‘adult industry’. Eind 2015 liet Stoya op Twitter weten dat ze onder dwang seks had gehad met haar ‘lief’ van de jaren ervoor (u ziet ze samen op de foto), wat nog 8 andere vrouwen ertoe bracht gelijkaardige verhalen naar boven te brengen over de porno-acteur in kwestie. Wat is nu de volledige (en niet alleen fonetisch correcte) artiestennaam van haar vrouwonvriendelijke ex-vriend, op het moment van de klachten al jaren aan een stuk de populairste acteur uit de business (en kennelijk ook niet de kleinst geschapene)?

Goed zo !

Een foute Fransman hebben we ook al gehad. Tijd voor een foute Duitser. Maar of de man zelf veel plezier heeft beleefd aan die hoedanigheid, valt te betwijfelen. De man mocht dan wel de plaatsvervanger van Hitler zijn, maar wat hem precies bezielde bij zijn solo-‘vredesmissie’ naar Schotland op 10 mei 1941, is nog altijd een goed bewaard geheim. Zijn wenkbrauwen benamen hem het zicht, zijn Messerschmitt landde ergens in een akker, de man brak zijn enkel bij de parachutesprong, werd door enkele locals overgeleverd aan het Britse leger en bracht de rest van de oorlog door in huisarrest, in een Engels landhuis. Alwaar hij twee zelfmoordpogingen ondernam en nog wat meer breuken opliep. Na de oorlog werd hij veroordeeld op het proces van Neurenberg en verbleef hij als laatste nazi in de Spandaugevangenis, waar zijn laatste zelfmoordpoging in 1987 de goeie bleek. Wie was er fout in de oorlog en nog een heel eind erna?

Goed zo !

Op zich een moeilijke vraag, want het palmares van deze Duitse verspringer is niet al te lang. 6 maal Duits kampioen verspringen, een tijdje Europees recordhouder en ocharme één medaille op de Olympische Spelen in die discipline. Maar wel in 1936, waardoor de man het podium mocht delen met deze Jesse Owens. Door de tips die hij aan Owens gaf tijdens de wedstrijd en de vriendschappelijke omgang erna, zou dat de Amerikaan nadien doen zeggen dat ‘al zijn medailles en bekers in het niet vielen bij de 24-karaats vriendschap die hij met de Duitser sloot onder het oog van der Führer’. Hoe heet deze atleet, die enkele jaren later in de Wehrmacht zou dienen en sneuvelde bij de landing op Sicilië?

Goed zo !

Trump... Ongefundeerde beweringen, onjuiste claims, complottheorieën: ze zijn tegenwoordig schering en inslag in de omgeving van deze man. Maar er is tegenwoordig nog een laagje bovenop gekomen. Zowat een jaar (2017) geleden werd voor het eerst een bericht gepost op het internetforum 4Chan, in een thread met als titel Calm before the storm, schijnbaar van iemand met toegang tot geheime informatie bij de overheid. Sindsdien regende het complottheorieën en kreeg de poster een grote schare volgers, waaronder comédienne Roseanne Barr. We gaan niet in op de reeds veelvuldig weerlegde theorieën op dit account, maar dat er een soort coup wordt voorbereid door Barack Obama, Hillary Clinton en George Soros is sindsdien wel gemeengoed geworden bij heel wat Trump-aanhangers. Clinton werd daarbij in het zgn. Pizzagate zelfs gelinkt aan een netwerk van kinderhandel. Wat is nu de naam voor deze wijdvertakte complottheorie, waarbij de eerste letter verwijst naar het veronderstelde machtigingsniveau van de zogenaamde klokkenluider en het tweede deel van 4 letters naar de onbekende identiteit van deze persoon.

Goed zo !

Bizar verhaal ook deze zomer in China, waar de nieuwe Winnie de Poeh-film verboden werd, wellicht vanwege de wat bizarre associatie tussen de beer en de Chinese president. Sinds het aantreden van de man in 2013 duiken dergelijke fotocollages met de regelmaat van de klok op en dat stuit het Chinese regime naar verluidt danig tegen de borst. Al kan het gewoon ook aan de aanwezigheid van heel wat R’en in de filmtitel Christopher Robin hebben gelegen. Nu goed, het is een aanleiding als een andere om u gewoon naar de naam van de Chinese president te vragen. Achternaam volstaat, en dat is voor alle duidelijkheid de kortste van de twee.

Goed zo !

En nu een echte dierenvraag. Geen fijne zomer dit jaar in Schellebelle, waar ze zowaar een muggenplaag over zich heen kregen. Het leek daar even het oude Egypte toen dit beestje zijn duivels ontbond. Door het lage water in het plaatselijke overstromingsbekken, konden deze onooglijk kleine steekvliegjes zich razendsnel voortplanten en de lokale bevolking teisteren. Maar hoe heet deze muggensoort, die ze in Suriname zowaar ‘mampieren’ noemen? Er zijn verschillende namen mogelijk, maar degene die u hier het best helpt is degene die ook voorkomt in een uitdrukking die zoveel betekent als ‘Er niks van snappen’.

Goed zo !

We starten de volgende vraag even in C. Carrière maakte deze man vooral met één foto. Hij kreeg er in 1973 dan ook de Pulitzer prize voor nieuwsfotografie voor en het werd de World Press Photo of the Year. Op wiens foto ziet u de naakte en zwaar verbrande 9-jarige Kim Phuc weglopen van een napalmbombardement tijdens de Vietnamoorlog? Jaren later zou hij trouwens nog even het nieuws halen met de foto van een ander huilend en vaak even naakt meisje, maar die is net iets minder iconisch.

Goed zo !

Je moet er maar op komen. Je hebt geen zin om je uitgebreid te gaan documenteren voor je volgende boek en je zoekt dan maar een bekend persoon, die maar al te graag ook wat credits voor het schrijven wil opstrijken. Die levert de input voor het verhaal, jij schrijft het en klaar is de bestseller. Zo bv. met het dit jaar uitgebrachte The President Is Missing van een Amerikaans thrillerauteur, die hier zowaar de medewerking van Bill Clinton voor kreeg. We kijken al uit naar het vervolg The President is Pissing, met de huidige Amerikaanse president. Maar wie is de echte auteur, die u ook kan kennen van de Alex Cross-serie, die intussen al aan drie verfilmingen zit (Along Came a Spider, Kiss the Girls, Alex Cross)?

Goed zo !

Voor wie van plan is om zo ergens halverwege maart met een goed boek te gaan uitrusten aan de Spaanse Oostkust, boekt toch beter een ander vliegtuig dan dat naar Valencia. Op dat moment is de stad immers veranderd in een 5-daags straatfeest, met fanfare vanaf 8u ’s morgens en vuurwerk en andere explosieven de ganse dag door. De naam zet u misschien op het spoor van een vruchtbaarheidsritueel, maar verwijst naar de honderden beelden die men traditioneel in brand steekt, ter ere van Sint-Jozef. Welk Werelderfgoedfeest wordt daar jaarlijks vanaf het laatste weekend van februari gevierd? Maar het is dus vooral de laatste week die telt.

Goed zo !

We hadden u een aanvullijst kunnen geven met weglating van de nr. 169 van de Vlaamse lijst van De Grootste Belg uit 2005, maar geven u toch iets meer uitleg. In 1789 en 1790 kwamen de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen het Oostenrijkse gezag van keizer Jozef II. Dit zou leiden tot de eenjarige oprichting van de Verenigde Nederlandse Staten, onder leiding van Hendrik van der Noot. Die laatste leidde één van de twee facties, de Statisten, die het vuur aan de lont van deze opstand staken. De andere factie werd geleid door een Aalsterse jurist, die pleitte voor afschaffing van de feodale privileges en de installatie van een trias politica. Wie vocht aanvankelijk samen met Van der Noot ‘voor outer en heerd’ tijdens de Brabantse Omwenteling?

Goed zo !

Nog een laatste indrukwekkende sportprestatie met deze Canadese ruiter. Niet zozeer omdat hij zo’n veelwinnaar is – hij moet het op de Olympische Spelen net zoals onze Duitser van daarstraks doen met één medaille, in 2008, in de teamdiscipline dan nog. Maar hij heeft wél een geweldige staat van dienst. Toen hij in 2012 deelnam aan de Spelen in Londen, kwam hij immers helemaal alleen bovenaan de lijst te staan van atleten - over alle disciplines heen – met de meeste deelnames ooit aan de Zomerspelen: 10 stuks, no less. Van 1972 tot dan, alleen onderbroken in 1980 door de Canadese boycot van de Spelen in Moskou. Hij kende wel pech, toen hij door een operatie van zijn paard moest afzeggen voor de Spelen in Rio twee jaar geleden. Al was de opvolging wel verzekerd met de eerste deelname van zijn dochter. Hoe heet deze man, die bij deelname in 2020 ook nog eens de oudste deelnemer ooit aan de Spelen kan worden? Hij zal er dan 73 zijn.

Goed zo !

Voor deze vraag luisteren we naar deze one-hit-wonder uit 1991. Wie heeft het hier nogal te pakken voor de ‘King’?

Goed zo !

En de aangeklede dame op uw tipblad zingt nu voor u een stukje uit één van de bekendste aria’s aller tijden, naar verluidt een hit onder kuisvrouwen. Van welke componist?

Goed zo !