Quizronde 5: Superronde

Organisatie quiz: Groen Brugge

Aantal ronden: 7

Aantal vragen: 124

Moeilijkheid: 90.25 %

Uitleg ronde: Superronde: 10x3 vragen, met onze 10 Hartenwensen als linkenthema. Dat wil zeggen dat u per blokje van 3 vragen een hartenwens van onze beweging als link krijgt. Wat u ermee moet doen, moet u dan telkens maar zelf uitpluizen, maar het zijn geen ingewikkelde dingen. Meestal toch niet.

U vult dus gewoon 30 keer het juiste antwoord in, telkens op 1 punt. En de vragen zijn niet speciaal van gemakkelijk naar moeilijk of omgekeerd. Ze zijn gewoon allemaal moeilijk.

Download antwoordblad

Van een slecht in zijn vel zittende superheld gaan we over naar musical. Jawel, met het nummer “Red and Black”. Maar uit welke musical, waarvan u ook wat filmbeelden ziet passeren?

Goed zo !


Quizvraag Wetenschap 4920

Het had hier over Adolf Eichmann en Hannah Arendt kunnen gaan. “Befehl ist Befehl”, de banaliteit van het kwaad, dat soort dingen. Maar we zoeken de man achter de uitspraak “Wanneer men in het Amerika van vandaag een naziconcentratiekamp zou zetten, dan zou men geen enkele moeite hebben om het te bemannen.” We hebben het, voor alle duidelijkheid, over begin de jaren ’60. Toen leidde deze man immers een beroemd geworden, maar zeer controversieel experiment. Hierbij moesten proefpersonen als ‘leraar’ steeds sterkere elektroschokken toedienen aan een ‘leerling’ in een andere kamer, bij een fout antwoord op een geheugentest. De conclusie was dat de gehoorzaamheid van de proefpersonen aan de onderzoeksleider ertoe leidde dat tot 65 % bereid was door te gaan tot de dood van de ‘leerling’ er kennelijk op volgde (niet echt natuurlijk, want daar zat een acteur). Welke Amerikaanse sociaal psycholoog was verantwoordelijk voor dit vaak bekritiseerde experiment?

Goed zo !

Voor wie dacht dat Lander Cobbaert geen voorgangers had. Maar onder welke naam kennen we dit typetje van de Britse komiek Tom Walker beter? Volledige naam graag.

Goed zo !

Tijd voor wat jeugdsentiment nu. Maar met welke tv-serie?

Goed zo !

Quizvraag Effecten 4924
© Anton

Een simpele vraag, die moeilijker lijkt dan ze is. De halfzus van koning Arthur was een machtige heks in de Arthur-legende. Ze heerste over het eiland Avalon en veroorzaakte geregeld optische effecten in de straat van Messina. Zo’n effecten zijn ook naar haar genoemd, maar meer wetenschappelijk verantwoord komen ze gewoon neer op een groot temperatuurverschil tussen verschillende luchtlagen, die dus ook een verschillende brekingsindex hebben voor licht. Hierdoor gaat het horizontale scheidingsvlak tussen deze luchtlagen zich soms als een spiegel gaan gedragen. Oei, dit is niet echt een voorbeeld van zo’n effect, maar bon: welk optisch effect krijg je dan, genoemd naar een tovenares?

Goed zo !


Deze Belgian Lion van Congolese afkomst draait al eventjes mee. Hij brak door bij Spirou Charleroi, waarmee hij van 2008 tot 2010 driemaal landskampioen werd. Nadien volgde een resem buitenlandse clubs: Cantù, Zaragoza, Berlijn, Fuenlabrada en Bilbao, waar hij samen met Axel Hervelle speelde. Vorige maand tekende hij ten slotte een contract bij de Franse kampioen Le Mans. Hoe heet deze intussen 33-jarige point-guard, intussen ook kapitein bij de Belgische nationale ploeg?

Goed zo !


‘Burn the Witch’: geen videoclip van Radiohead, maar van welke film?

Goed zo !

Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Crimes of Grindelwald kwam eerder dit jaar (2018) in de cinemazalen. Vreemde naam, die Grindelwald. Maar hij bestond wel al. Het is namelijk een plaatsje aan de voet van een 4.158m hoge berg in de Berner Alpen. De hoogste van een trio bergen daar, met ook de bekende Eiger en de Mönch. Het Joch van deze berg, dat ook perfect past in dit blokje, ligt dan weer tussen de Mönch en onze berg, en kan u bereiken per tandradbaan en per trein. Meteen het hoogst gelegen treinstation van Europa. Maar welke berg is de moeder van het Joch?

Goed zo !


Er rust tegenwoordig een taboe op heel wat namen, en het zijn niet Grindelwald en Voldemort. Wél bijvoorbeeld: Kevin Spacey. De acteur uit American Beauty en The Usual Suspects haalde zo’n 15 jaar geleden, in tempore non suspecto, als artistiek directeur een Londens theatergezelschap uit het slop, dat in 1929 werd opgericht door een voormalig collega van Spacey, sir John Gielgud. Het theater zelf, dat bestond al in 1818 en werd toen nog het Royal Coburg Theatre genoemd. De populaire naam, waaronder het nu nog steeds gekend is, dankt het aan de kroonprinses die er 15 jaar later haar naam zou aan schenken. Wat is de naam van dit theater in de Borough of Lambeth, dat intussen zijn 200ste verjaardag heeft gevierd, maar dan wel zonder Spacey?

Goed zo !


En dit blokje eindigen we met een eerste muziekfragment. Welk Deens duo hoort u met een nummer uit 2002?

Goed zo !

Quizvraag Berlijn 4930

De grootste universiteitskliniek van Europa, met zo’n 15.000 medewerkers, 8.000 studenten en een miljardenomzet, vinden we in Berlijn. Het ziekenhuis is als medische faculteit verbonden aan de Humboldt-universiteit en de Vrije Universiteit Berlijn. De naam van het ziekenhuis kwam in 1727 uit de koker van Frederik Willem I van Pruisen. Welke faculteit bracht Nobelprijswinnaars als Robert Koch, Paul Ehrlich en Emil Adolf van Behring voort? Intussen vormt het ziekenhuis trouwens ook de basis voor een Netflix original-serie. U mag ook antwoorden met de naam van een personage dat we sinds 2015 geregeld ‘Thuis’ vinden.

Goed zo !


Voor deze vraag zoeken we de titel van een documentaire. De film draait echter om veel meer dan enkel graffiti of street art. Ook de intussen erg populair geworden straatartiest Banksy, is niét het hoofdpersonage van dit speels en toegankelijk relaas. Banksy is echter wel de regisseur van deze documentaire. Welke film zoeken we?

Goed zo !


Quizvraag Religie 4932

En laten we er eens een Brugse vraag tussengooien, die ook voor de niet-Bruggelingen moet op te lossen vallen. Deze patroonheilige van de stad Brugge, het bisdom Brugge en de provincie West-Vlaanderen zal op 14 oktober, zijn naamdag, ongetwijfeld van bovenaf zijn goedkeuring hebben gegeven aan de nieuwe christen-democratische burgemeester van Brugge. Of die dat dan nadien gaan vieren is in de Sint-Salvatorkathedraal, waar ’s mans relikwieën liggen, weten we niet. Een bezoekje aan het Groeningemuseum kon ook, want daar staat de heilige aan de rechterzijde van de Madonna (uw linkerzijde dus), op dit schilderij van (daar is hij weer) Jan van Eyck. Wie is deze heilige, die eerst in de naar hem genoemde kathedraal onder de Burg lag en die bij leven en welzijn de zevende bisschop van Reims was? Niet elk van zijn aliassen past perfect in deze link, maar de meeste wel. Voor ons maakt het niet zo veel uit hoe u hem noemt, zolang we hem maar herkennen.

Goed zo !

In het jaar van de herdenking van de Groote Oorlog kwam eindelijk ook de Nederlandse vertaling van een boek over de Belgische verzetsheldin Gabrielle Petit uit. Het boek concentreert zich minder op haar (korte) leven, maar des te meer op de reconstructie van haar mythe. Auteur van dit boek is een Vlaamse historica, die zich sinds vorig jaar barones mag noemen. De voorbije jaren was deze dame, met speciale expertise in Wereldoorlog I, migratie en nationalisme, ook al aangesteld als curator voor de herdenkingsactiviteiten rond de Groote Oorlog in en rond Brugge. Wie is zij?

Goed zo !


Quizvraag Aardrijkskunde 4934

De Culturele Hoofdsteden van Europa dit jaar (2018) waren het Nederlandse Leeuwarden en een échte hoofdstad, tevens de enige in Europa die zonder beperking op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Niet dat dat vlekkeloos verliep, want het monument dat in de stad voor een vorig jaar vermoorde journaliste werd opgericht, kreeg een resem denigrerende opmerkingen te verwerken van de man achter de organisatie. Wat begrijpelijkerwijze op heel wat internationale kritiek stuitte. Welke hoofdstad?

Goed zo !