Quiz met de gasten 2019

Quizronde 4: EHBO

Organisatie quiz: De Gasten van 't Internet

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 95

Moeilijkheid: 87.3 %

Pubquiz vraag Bomen 7021
© Jim Champion

We zoeken een bomengeslacht. In de Benelux komt de grauwe en de zwarte variant voor. De vochtminnende loofbomen hebben een blad dat lijkt op dat van een hazelaar. Het meest in het oog springende kenmerk zijn echter de katjes. Weet u welk bomengeslacht we zoeken?

Goed zo !

Het is een jaarlijkse traditie in de VS waarbij iedereen van de high school of college samenkomt met de inwoners van de town. Dit gebeurt meestal aan het einde van september of begin oktober, om alumni en voormalige inwoners te verwelkomen bij terugkomst. Het is een meerdaags evenement waarbij de banquet of het gala centraal staat. Voor de rest bestaat het veelal uit een wedstrijd american football of soms een andere sport zoals basketbal, ijshockey of voetbal. Verder bestaat het evenement uit activiteiten voor studenten en alumni, een parade met een showband en de bekroning van een queen (en op veel scholen ook een king) hoe heet dit Amerikaans evenement?

Goed zo !

Wat is de naam van de rijkste persoon op aarde? Onder zijn leiding groeide Amazon uit tot het grootste handelsbedrijf op het internet.

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 7024

Het is een Nederlandse jeugdserie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt en werd uitgezonden door de AVRO van 3 oktober 1998 tot en met 9 januari 1999. Het gaat over een klein meisje dat samenleeft met haar vader, de kok Tos. Tos is een erg goede kok en werkt in hotel De Koperwiek, maar heeft geen papieren. Meneer Pardoes, zijn werkgever, weet dat Tos geen papieren heeft en daardoor nergens anders werk kan vinden. Daar maakt hij misbruik van door Tos maar heel weinig te betalen. Hoe heet zijn dochter, evenals de serie?

Goed zo !

Hoe heet de Vlaamse romanschrijver en dichter die bekende werken als Lijmen/Het been en Kaas uit zijn pen toverde? Zijn romans worden gekenmerkt door een droge, scherpe humor die vaak cynische vormen aanneemt. Het taalgebruik is nuchter, helder en zakelijk en doet ook vandaag nog opvallend modern aan.

Goed zo !

De volgende persoon die we zoeken nam deel aan de Slimste Mens Ter Wereld in 2017. Hierdoor werd ze bekend bij het grote publiek. Ze is een Belgische opiniemaker, politica en schrijfster. Ze werd geboren in Rwanda en werd op 2,5-jarige leeftijd geadopteerd door een Belgisch gezin in de Kempen. Ze schreef ondermeer "Brief aan Cooper en de wereld" en "Zwart" Enkele weken terug kwam ze in het nieuws omdat ze weigert om nog op de VRT te komen omdat ze zich niet gerespecteerd voelde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7027

Wat was de naam van Myanmar voor 1989? Het toenmalige militaire bestuur gaf te kennen dat het land zich voortaan Myanmar zou noemen. Overheden en politieke groeperingen die tegen het militaire bestuur gekant waren, zoals de Verenigde Staten en binnenlandse dissidenten, accepteerden deze 'naamsverandering' niet. De Verenigde Naties hebben de verandering daarentegen wel geaccepteerd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 7028
© Ben Mills

Een eenvoudige vraag met een even eenvoudig antwoord, als je het weet tenminste. Wat is de chemische formule van Ozon?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden Napoleon 7029

Na de nederlaag van Napoleon tegen Rusland in 1814, werd Napoleon Bonaparte verbannen naar een eiland. 10 maanden later ontsnapte hij van dit eiland en nam hij opnieuw de macht over Frankrijk. Om echter 100 dagen na de ontsnapping opnieuw een nederlaag te leiden in de slag van Waterloo. Wat is de naam van het eiland waarnaar Napoleon verbannen werd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7030

Het bedrijf HP is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. De garage waar het bedrijf in 1939 werd opgericht geldt tegenwoordig als geboorteplaats van Silicon Valley. Waarvoor staat het acroniem HP?

Goed zo !
Pubquiz vraag Auteurs 7031

Voor deze vraag had ik graag de naam gehad van een in Aalst geboren schrijver. Zijn bekendste werken zijn Menuet en De Kapellekensbaan. Wie zoeken we?

Goed zo !