Mogen we vragen om deze advertentie te bekijken?
Om onze kosten te compenseren,
tonen we deze reclame.
Na het bekijken van deze advertentie,
krijg je dit 2 uur niet meer te zien.

Gemiddelde pubquiz vragen wetenschap

Filter op niveau van de vragen: Alle niveaus - Makkelijk - Gemiddeld - Moeilijk


Quizvraag Chemie 5565

© Lamiot


We zoeken een chemisch insecticide, veelvuldig gebruikt in de jaren 1940 tot 1970 als bescherming tegen ziekten overgedragen door muggen, zoals malaria. Echter, door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van de stof tegenwoordig verboden in de westerse wereld.



Quizvraag Wiskunde 5523

© Ævar Arnfjörð Bjarmason


Voor de leerlingen van de richtingen uit vraag 5 is dit een makkie: Wat is het volume van een cilinder met een hoogte van 15 cm en een diameter van 8 cm? 2 cijfers na de komma is voldoende. Tellen maar!



Quizvraag Wetenschap 5520

Vanaf 2019 wordt er in Turnhout een nieuwe school opgericht. HT2O. Hier worden de wetenschappers en ingenieurs van de toekomst opgeleid. Wat is de verzamelnaam van de studierichtingen die hier ingericht worden? Het internationaal letterwoord dat we zoeken staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.



Quizvraag Nobelprijs 5516

© DieterM


Welke natuurkundige kreeg in 1921 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn werk aan het foto – elektrisch effect? Hij is vooral bekend voor een andere theorie. Het jaar 1905 staat bekend als het wonderjaar van deze natuurkundige.




Quizvraag Chemie 5366



We zoeken de afkorting van het chemisch element dat vernoemd is naar de Russische scheikundige die beschouwd wordt als de grondlegger van de periodieke tabel.



Quizvraag Wiskunde 5224



Wiskunde… Wat is de benaming die wordt gegeven aan een bewering die als waar wordt beschouwd… ook al is ze niet of nooit bewezen. Men gebruikt deze bewering ook soms als basis om tot een andere oplossing te komen…?



Quizvraag Wetenschap 5006

Appelen zijn gezond, maar de pitjes veel minder. 350 gram appelpitjes pletten en opeten bezorgt u gegarandeerd een reis naar het hiernamaals. Wij willen van u weten welke giftige stof hiervoor verantwoordelijk is. Deze stof vind je trouwens ook in vele andere pitten en noten.



Quizvraag Wetenschap 4942

Geitenmelk, rundsgehakt, bindsla, kaas, … ook de voorbije maand zijn er wereldwijd weer genoeg bacteriële voedselproblemen geweest om u voorgoed af te helpen van een tripje richting supermarkt. Heel vaak is het dezelfde bacteriële subgroep die daarbij voor buikkrampen, koorts en diarree zorgt. In slechtere gevallen kan ze zelfs leiden tot niercomplicaties, zoals bij het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Veel hangt er gewoon van af op welke plaats de anders vrij onschadelijke bacterie in het lichaam terechtkomt. Hoe heet deze naar de Duitse ontdekker Theodor Escherich genoemde bacterie die nodig is voor het verteren van voedsel en de aanmaak van vitamine K, maar die niet altijd het gewenste effect bereikt? U mag antwoorden met de gebruikelijke afkorting.




Quizvraag Wetenschap 4876

In 2018 verloren we ook het mogelijk grootste tot dan toe nog levende genie, als we even Etienne Vermeersch en Maarten Boudry buiten beschouwing laten. De halve computer Stephen Hawking dus. Die had zeker wél kunnen helpen met die kast. Maar of er op zijn sterfdag veel taart zal zijn gegeten, weten we dan weer niet. Maar dat is wel wat wiskundigen dan doorgaans doen. Op welke bijzondere dag overleed Hawking dus? Wellicht niet geheel toevallig, want aangezien het universum in balans moet zijn, was het ook de geboortedag van Albert Einstein. U mag antwoorden met de datum (dus eerst een cijfer en dan de maand). (ook pornoster Sasha Grey werd op die datum geboren, maar dat is wellicht iets minder relevant)



Quizvraag Wetenschap 4864

We blijven nog een tijdje in het water met twee nazi-gerelateerde vragen, niet de laatste van deze avond trouwens. Jammer dat we er niet tijdig aan gedacht hebben ons te laten sponsoren door Canvas. Kampen om tungtvannet is anders wel een serie die perfect op Canvas past. Ze handelt over de pogingen van Noorse en Britse teams om te verhinderen dat de Duitsers een atoombom zouden ontwikkelen tijdens WO II. Hiervoor hadden ze nood aan een betere neutronenmoderator dan water, dat te veel verrijkt uranium nodig had. De operatie die er uiteindelijk zou voor zorgen dat de Duitsers hun plannen een tijdje moesten uitstellen, was er één van 9 Noorse verzetsstrijders, waaronder de zo’n twee maanden geleden gestorven Joachim Ronneberg. Hun aanslag op de Vemorkfabriek in het Noorse Rjukan bleek uiteindelijk doorslaggevend na eerdere mislukte pogingen. De Duitsers verplaatsten hun productie naar hun thuisland, waarna hun veerboot tot zinken werd gebracht en ze hun atoomplannen wat mochten opbergen. Maar hoe kennen we de geviseerde stof die als formule D?O heeft beter? De algemeen gekende naam dus, niet gewoon wat u leest in de formule.