Makkelijke pubquizvragen

6436 resultaten

Pubquiz vraag Wielrennen 6132
© Woud Demasure

Op 7 april 2019 werd de Ronde van Vlaanderen gereden. Korte vraag: wie was de verrassende winnaar van deze editie van 2019?

Goed zo !

Sinds 2017 organiseert Stichting tegen Kanker in samenwerking met de druglijn tijdens de maand februari een preventieve actie die als doel heeft een maand lang geen alcohol te drinken. Wat is de naam van deze actie?

Goed zo !

Op donderdag 11 april 2019 werd Julain Assange, de oprichter van Wikileaks, opgepakt door de Britse politie. Hij verbleef al sinds 2012 in Londen, maar in de ambassade van welk land verbleef hij al die tijd? Van welk land is de ambassade waar Julian Assange werd opgepakt?

Goed zo !
Pubquiz vraag BBC 6129

Al in 1975 bracht dit icoon van de natuurdocumentaires zijn eerste documentaire op de Britse televisie. Voorheen had hij tal van boeken en andere publicaties geschreven. Tientallen topproducties die via de BBC de Britten, maar ook trouwe Canvaskijkers bij ons, kennis lieten maken met de wonderlijke natuur op onze planeet zijn van zijn hand. De man werd tot de Britse adel verheven en tal van soorten werden naar hem vernoemd. Wie is deze “sir”?

Goed zo !

In 2011 kwam de toenmalige Aalsterse burgemeester internationaal in het nieuws. Op een 4 jaar oud filmpje was te zien hoe ze op Kreta samen met haar toenmalige vriend van het uitzicht aan het genieten was vanop een toren. Het leverde haar de bijnaam “de torenpoeper” op. Hoe heet deze CD&V politica die notabene werd geboren in Dendermonde?

Goed zo !

De nationale Belgische sportelftallen lijken dezer dagen een verzameling die niet zou misstaan in de Antwerpse Zoo. Hoe heet het Belgische vrouwelijke hockeyteam? Op dit moment nummer 9 op de wereldranglijst en de nummer 6 van het EK dat dit jaar in Antwerpen werd georganiseerd.

Goed zo !

Auteur Bart Van Loo verkocht dit jaar (2019) 10 000den exemplaren van zijn boek “De Bourgondiërs”. Het boek gaat over het ontstaan van de Lage Landen onder het bewind van de Bourgondische hertogen. Toch staat hij slechts op de tweede plaats in de “Ultratop” van de boekenverkoop in de eerste helft van dit jaar. Het boek is een klassieker uit 1973 en gaat over Rudolf (Dolf) Wega die vanuit Nederland terecht komt in het 13 de eeuwse Speyer in Duitsland. Over welk jeugdboek hebben we het?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6125
© Pypaertv

Elke ochtend- en avondspits opnieuw wordt er gegoocheld met E- en A-nummers van alle grote autosnelwegen in Vlaanderen. Ringwegen rond onze steden kregen allemaal een R-nummer. De ring rond Brussel is officieel de R0, die rond Antwerpen heet R1 (en R2). Maar rond welke Belgische stad loopt de R3?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 6124
© European Union 2019

27 zijn er deze keer. De Europese commissie, een beetje de Europese regering, bestaat de komende legislatuur uit 27 zogenaamde Eurocommissarissen. Hoe heet de Belgische Eurocommissaris die de bevoegdheid justitie kreeg van Ursula von der Leyen in 2019?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 6121
© Boghog

In november 2018 kondigde de Chinese wetenschapper He Jiankiu aan dat er twee baby’s werden geboren die via genetische manipulatie van de zygote immuun zijn voor HIV. Naast deze stunt wordt de techniek intussen wijdverspreid gebruikt door wetenschappers in tientallen medische toepassingen. Hoe heet deze in 2015 ontwikkelde baanbrekende techniek van genetische manipulatie waarin met behulp van een bij bacteriën die worden aangevallen door virussen afgekeken techniek met het CAS-9 enzym zeer gericht kan worden geknipt in DNA? De trouwe luisteraars van de Podcast NERDLAND van Lieve Scheire vinden deze vraag een eitje.

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 6120
© Saeima

Op initiatief van Boris Johnson, de Britse premier, werd het Brits parlement naar huis gestuurd. Op 10 september 2019 om 02u47 ging, na een woelige zitting met veel protest en patriottische gezangen, het slot op het Britse Lagerhuis. Pas op 14 oktober 2019 zal het parlement opnieuw samen kunnen komen. Hoe heet de excentrieke “Speaker of the House of Commons”, de voorzitter van het Britse parlement die dus nu onverwacht van een paar weken vakantie kan genieten? Eind september werd echter aangekondigd dat het parlement terug actief is geworden, gezien de beslissing van Boris Johnson onwettig werd verklaard.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 6119

Onder welk pseudoniem is de kunstenaar van o.a. dit kunstwerk in Bethlehem bekend? De ware identiteit van deze kunstenaar is nog steeds onzeker.

Goed zo !

Deze 19 de eeuwse Russische romanschrijver werd geboren in Moskou in 1821 en stierf in Sint- Petersburg in 1881. Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en Straf (ook soms vertaald als Schuld en Boete) en De idioot. Hierdoor wordt hij beschouwd als een zwaargewicht in de Russische, maar ook in de wereldliteratuur. Wie is deze schrijver?

Goed zo !

Deze man is de eerste Australische winnaar van een gouden medaille op Olympische winterspelen. In 2002 won hij goud in Salt Lake City. Hij had een diskwalificatie nodig van een tegenstander in de kwartfinale en een massale valpartij in de halve finale nodig om de finale te bereiken. In die finale lag hij ruimschoots laatste toen in de finale in de laatste bocht al zijn opponenten tegen de grond gingen en hij zo alsnog goud pakte. In welke discipline is Steven Bradbury een cultheld?

Goed zo !
Pubquiz vraag Asterix 6116

Even een uitstap naar de stripwereld, naar het Gallische dorp waar Asterix en Obelix wonen. We zijn op zoek naar de oorspronkelijke naam van het personage van het stamhoofd van dit dorp. Hij kreeg later de naam "Heroïx" in de nieuwe vertalingen vanaf 2002. Hoe heette het oorspronkelijk personage in de Nederlandstalige en Franstalige strips?

Goed zo !
Pubquiz vraag Speelgoed 6115

Ole Kirk Christiansen was een Deense timmerman en vond in 1947 een nog steeds erg populair speelgoed uit. Zijn uitvinding is vandaag nog steeds dé nachtmerrie van blootvoetse ouders die zich door de woonkamer haasten.

Goed zo !

Het Wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk in 1998 was voor onze Rode Duivels een zware teleurstelling. Na drie gelijke spelen (tegen Nederland, Mexico en Zuid-Korea) zat het WK voor onze jongens er al op na de groepsfase. Slechts drie Belgen konden scoren. Wilmots deed dat twee keer tegen Mexico, maar wie scoorde het andere doelpunt voor België? Dit was in de derde wedstrijd tegen Zuid-Korea, de eindstand van dat duel was 1-1.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 6113
© Lijnis Nelemans - De zwevende levende kikker waarmee de Nederlander Andre Geim in 2000 de prijs won.

Jaarlijks worden er 6 Nobelprijzen uitgereikt voor bijzondere verdiensten in de literatuur, geneeskunde, scheikunde, fysica, economie en de vrede. Maar daarnaast worden er jaarlijks ook prijzen uitgedeeld voor absurd, op het eerste gezicht nutteloos maar methodisch toch erg goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. Hoe heten deze prijzen?

Goed zo !
Pubquiz vraag England 6112

We zoeken de naam van een Engelse stad, die qua inwoners de vierde grootste stad van Engeland is. Dankzij zijn staalindustrie had het een grote bijdrage tijdens de Industriële Revolutie. Tegenwoordig is het een groot dienstencentrum, waar een aantal banken gevestigd zijn. Ook heeft ze van alle Europese steden de meeste bomen per inwoners. Verder staat de stad bekend als een muzikale stad, het is onder meer de thuisstad van bands als The Human League en The Arctic Monkeys. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 6111

Dit is de tempest prognosticator. In 1851 gaf de uitvinder van deze alternatieve barometer, George Merryweather, een eerste demonstratie. Met behulp van welke dieren die in de 12 glazen bokaaltjes zitten voorspelt men met dit toestel naderend onweer?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 6110

We zoeken een Engelse term voor het smokkelen van alcoholische drank die werd gebruikt in de jaren 1920 tijdens de Amerikaanse drooglegging. Vandaag wordt de term echter vooral gebruikt in de muziekindustrie voor een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van de artiest of de platenfirma beschikbaar wordt voor het grote publiek. Meestal zijn dit illegale opnames van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks. Naar welke Engelse term zijn we op zoek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 6106

In 1968 brak vanuit een studentenopstand een algemene staking uit over heel Frankrijk, de Parijse studentenrevolte genaamd. Ook in andere landen waren er grootschalige protesten. Al snel namen de gebeurtenissen bijna revolutionaire vormen aan, tot het protest uiteindelijk uitstierf na onderdrukking door de overheid. De manifestaties waren uniek omdat ze niet uitgingen van een bepaalde bevolkingsgroep, maar omdat ze etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd overstegen. Maar in welke maand brak deze revolutie uit?

Goed zo !

Lekker cruizen door los angeles in een bus die niet trager dan 80km/h mag gaan. Goed idee toch? Dit is de opzet van een Amerikaanse actiefilm uit 1994 geregisseerd door Jan de Bont. De hoofdrollen worden vertolkt door Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper. Stel dat de bus onder de 80km/h gaat dan ontploft die. Welke film zoeken we?

Goed zo !

Staf Coppens was doorheen onze jeugd een hoofdrolspeler in het Vlaamse tv landschap. Hij had ook wel iets met dieren. In het programma dat we zoeken ging hij met zijn hond Blafke of Wafke op bezoek in een dierentuin om daar vanalles bij te leren. Dit safari-achtig programma liep in 2003 en 2004 en komt van het productiehuis de Mensen. Een paar namen van afleveringen: De toornige tijger, het ijverige everzwijn en de zielige zeeleeuw. Welk programma?

Goed zo !
Pubquiz vraag Voetbal Trainers 6103
© Flovries

Een sportheld van de overgang van de 20e naar de 21e eeuw is deze kale man. Hij is een Nederlands voetbaltrainer en voormalig speler. Hij speelde doorgaans als centrumverdediger en stond te boek als fysiek sterk en een balveroveraar. Hij sleet ploegen als PSV, Manchester United, Lazio, AC Milan en Ajax. Wat is zijn naam?

Goed zo !