Pubquizvragen geschiedenis

473 resultaten

Pubquiz vraag Geschiedenis 8391

Een zeer geheime operatie, geleid door de Verenigde Staten in de periode 1942 – 1946, leidde tot de ontwikkeling van de atoombom tijdens de tweede wereldoorlog. Het project waaraan zo een 130.000 mensen aan meewerkten bevond zich hoofdzakelijk op drie geheime locaties. Hoe noemt dit project waaraan veel bekende wetenschappers meewerkten?

Goed zo !
Pubquiz vraag Koningen 8383

Hij werd in 751 geboren als tweede zoon van Pepijn de Korte. Samen met zijn broer Karel de Grote werd hij door paus Stephanus tot koning gezalfd op driejarige leeftijd. Hij was koning der Franken van 768 tot 771, samen met zijn broer. Wij zoeken de naam van deze koning.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8355
© Elevatorrailfan

Tussen 1541 en 1801 was dit land een staat in West – Europa en werd geregeerd door de koningen van Engeland. Het parlement zetelde in Dublin en het parlementsgebouw uit 1729 was het eerste parlementsgebouw ter wereld dat speciaal voor dat doel gebouwd werd. Geef de volledige naam van deze staat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Hitler 8345

Voor de vijftigste verjaardag van Hitler kreeg deze een cadeau van de NSDAP. Er werd een theehuis gebouwd op de top van de Kehlsteinberg in Zuid- Duitsland, op een hoogte van 1834 meter. Het hele project was een waanzinnige onderneming, maar het resultaat is buitengewoon. De weg er naartoe met steile hellingen en haarspeldbochten, de tunnel door de rots en de 124 meter hoge liftkoker uitgehouwen in de berg. Geef de Nederlandse benaming van dit theehuis, dat dagelijks door honderden toeristen wordt bezocht.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8340

Deze Belgische Auschwitz- overlevende werd geboren in Amsterdam in 1920, maar woonde sedert 1921 met haar familie in België. In 2006 werd zij commandeur in de Kroonorde. Wij zoeken de voor- en achternaam van deze vrouw, tevens de moeder van journalist Stefan Blommaert.

Goed zo !
aanval van de Vietcong

Ongeveer een half jaar duurde de aanval van de Vietcong welke begon op 30 januari 1968, tijdens de Vietnamoorlog. Op deze dag die de nationale feestdag is in Vietnam werd er normaal een wapenstilstand gehouden, maar de Vietcong dacht er anders over en overviel de Amerikanen. Geef de naam van deze aanval, genoemd naar de nationale feestdag.

Goed zo !

Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel zal bij meerdere onder ons nog wel wat herinneringen naar boven brengen. Het zijn internationale gebeurtenissen die op meerdere vlakken het organiserende land er economisch op vooruit helpen. Antwerpen mocht al drie wereldtentoonstellingen organiseren. Weten jullie in welk jaar de stad dit de eerste keer deed?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8296

Op 14 augustus 1945 maakte Alfred Eisenstaedt een beroemde foto van een matroos die op Times Square in New York een verpleegster kust. Een week later werd de foto, tegenwoordig bekend als V-J Day gepubliceerd. Waarvoor staat V-J Day?

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerikaanse presidenten 8293
© Connormah

Donald Trump van de VS heeft in de zomer van 2019 Groenland op de kaart gezet met zijn spectaculaire bod het eiland te kopen. Maar dit was niet de eerste maal dat een Amerikaans president dit eiland wou kopen. Welke Amerikaanse president wilde eerder Groenland kopen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 8241

Vóór hem hadden Alan Sheppard en Virgil Grissom al ruimtevluchten uitgevoerd. De astronaut op de foto, die later senator werd, werd de 3e Amerikaan in de ruimte maar de eerste Amerikaan in een baan om de aarde. In 1998 werd hij de oudste astronaut ooit toen hij op 77-jarige leeftijd aan boord van de spaceshuttle Discovery voor een tweede keer gelanceerd werd. Hij is daarmee de oudste persoon die ooit in de ruimte gevlogen heeft. Hij overleed in 2016. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8214

Wie was het stamhoofd van de Eburonen wiens standbeeld op de Grote Markt in Tongeren staat?

Goed zo !
Pubquiz vraag China UNESCO 8205

Tussen de berg Li en het hedendaagse Xi’an ligt een UNESCO werelderfgoed. Het betreft een archeologische vondst van grafgiften die werden meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het gaat om een 8000 tal figuren op ware grootte gebouwd, met verschillend uniform en haarstijl, afhankelijk van hun graad, en getooid met echte wapens. Er wordt gezegd dat de krijgers gebaseerd zijn op echte mensen, ieder gezicht heeft verschillende eigenschappen en expressies. Hoe heet deze archeologische vondst dat in 1974 werd ontdekt door enkele boeren die een put aan het graven waren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Romeinen 8152

Deze afkorting werd als insigne gebruikt vanaf de tijd van de Romeinse Republiek en stond als inscriptie op openbare gebouwen en triomfbogen. Het huidige gemeentebestuur van Rome handhaaft nog steeds SPQR in het wapen van de stad, op vele publieke gebouwen en op de putdeksels van het stedelijk waterleidingbedrijf. Ook sieren de letters de sjaals en vlaggen van de Romeinse voetbalclub AS Roma. Waarvoor staat de afkorting SPQR?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8151

Deze bataljonarts raakte in 1942 zwaargewond en na zijn genezing werd hij in 1943 werkzaam in het concentratiekamp Auschwitz. Hij werd berucht door zijn wrede medische experimenten op gevangenen. Eén van zijn experimenten had als doel een Siamese tweeling te maken door een eeneiige tweeling aan elkaar te naaien – een experiment dat overigens faalde, evenals de proefneming een blauwe stof in de ogen te injecteren om ze "Arisch" te maken. Wat was de bijnaam van deze dokter?

Goed zo !
Pubquiz vraag NAZI Hitler 8150
© Bundesarchiv

Deze in 1929 opgerichte nationaalsocialistische jeugdbeweging stelde aanvankelijk niet veel voor. Maar na de machtsovername van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij kwam daar verandering in. Lidmaatschap van deze beweging werd verplicht in 1939 voor alle jongeren boven zeventien jaar, en in 1941 voor alle jongeren ouder dan tien jaar. Het doel was indoctrinatie van de nazi-ideeën en hen voorbereiden op een leven als soldaat. Graag de naam van deze beweging.

Goed zo !