5de Rakkersveld Quiz

Quizronde 2: Rode draad ronde

Organisatie quiz: Kriko-Bea Tienen

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 121

Moeilijkheid: 89.74 %

De Big Five is een begrip in Afrika en komt uit de tijd van de "big game" jagers. Dit waren de vijf lastigste grote wilde dieren om te voet te jagen. Tegenwoordig wil iedereen deze dieren met zijn fototoestel 'jagen'. De Big Five bestaat uit de olifant, de buffel, de leeuw, het luipaard en welk 5de dier?

Goed zo !

U ziet hier een afbeelding van een frequent voorkomende eetbare paddenstoel. De licht- tot donkerbruine hoed van de paddenstoel kan uitgroeien tot wel 30 cm maar in de keuken worden meestal kleinere varianten gebruikt, die dan doorgaans verwerkt worden in soep, pasta of risotto.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Belgisch bedrijf dat zijn huidige naam kreeg in 2010. In 2015 telde het bedrijf gemiddeld 23847 werknemers. Het bedrijf heeft eigen kantoren en ook punten bij Delhaize, Spar, Shop Express,..., in totaal zo'n 1250 kantoren en punten. De naam die het bedrijf in 2010 kreeg, werd wat onthaald op commentaar alsof dit het reserveteam werd van de vorige naam. Wat was die vorige naam, die gebruikt werd van 1992 tot 2010?

Goed zo !

Wat is het meest zuidelijk gelegen punt van de eilandenarchipel Vuurland? De archipel is verdeeld tussen Argentinië en Chili en de naam is bedacht door Ferdinand Magelhaes.

Goed zo !

Overdag is Britt Reid uitgever van de krant The Daily Sentinel, maar 's nachts trekt hij zijn lange jas, vilten hoed en masker aan en bestrijdt hij samen met zijn bediende Kato de misdaad in hun wagen Black Beauty. Welke fictieheld zoeken we?

Goed zo !

We zoeken een uitvinding gepatenteerd door Thomas Edison in het jaar 1878. Het toestel legt via een membraan en een stalen naald geluidstrillingen vast, doordat de scherpe punt van de naald een groef van wisselende diepte trekt in een metaallaag die om een ronddraaiende cilinder is aangebracht. Na de opname wordt de naald naar het begin van de cilinder gebracht en in het geluidsspoor gezet. Door vervolgens de cilinder weer rond te draaien werd het opgenomen geluid via een akoestische versterker afgespeeld.

Goed zo !

Om scherp te zien moeten de lichtstralen van de buitenwereld exact samenvallen op het netvlies. Hiervoor worden de lichtstralen gebroken door de lens, maar ook nog door een ander onderdeel van het oog. Welk deel zoeken we?

Goed zo !

Begin oktober 2017 werd er in en rond Wevelgem nog intensief gespeurd naar nesten van een invasieve wespensoort, nadat er daar een exemplaar werd gespot. Eind november werd er in Poperinge dan toch een nest ontdekt met een diameter van 50 centimeter. Doordat dit nest zo laat ontdekt werd, hebben wellicht honderden koninginnen zich verspreid in de regio. Deze exotische soort zal dus niet meer verdwijnen uit onze contreien. Over welke wespensoort hebben we het?

Goed zo !

We zoeken een basketbalploeg uit de NBA waarvan de naam bestaat uit een stad en een dier. U ziet enkele spelers uit de ploeg: Kemba Walker, Dwight Howard en Jeremy Lamb.

Goed zo !

In art. 1016bis van het Gerechtelijk Wetboek staan de regels beschreven over de vaststelling van een bepaald feit, dat tot 1987 strafbaar was. Tot 2007 was het ook grond voor echtscheiding. Het bewijs kan worden geleverd door vaststelling van een gerechtsdeurwaarder. Welk feit zoeken we?

Goed zo !

Wat is de rode draad van deze ronde?

Goed zo !