5de Rakkersveld Quiz

Quizronde 7: Rode draad 4

Organisatie quiz: Kriko-Bea Tienen

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 121

Moeilijkheid: 39.94 %

Welke rivier ontspringt in Frankrijk te Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres, bereikt België in Agimont, loopt verder via onder meer Andenne en Hoei om dan via Wezet, bij Eijsden ook Nederland te bereiken?

Goed zo !

We zoeken een Vlaams radio- en televisiepresentator en kenner en liefhebber van klassieke muziek. Hij studeerde in 1970 af als licentiaat Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 1978 (en voor het laatst in 2011) presenteerde hij de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd. Hij presenteerde ook op Radio 1 ('De Lange Mars'), Radio 2 ('Bij Bach op de koffie' en 'Politheek') en Radio Drie (nu Klara) tot hij met pensioen ging. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Twee keer per jaar staat de zon loodrecht boven de evenaar, namelijk op of rond 20 maart en op of rond 23 september. Op het noordelijk halfrond duiden deze tijdstippen het begin van de lente en van de herfst aan, op het zuidelijk halfrond is het net omgekeerd. Met welke term wordt het tijdstip aangeduid waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat?

Goed zo !

Voor welke Vlaamse dichter is er in Lissabon een tegel met zijn naam, geboorte-en sterftedatum geplaatst? Hij was onderweg naar een congres toen een hartstilstand hem er in 1997 fataal werd.

Goed zo !

Op dit schilderij van Titiaan uit de 16e eeuw, zien we aan de linkerkant Ariadne. Het personage waarnaar we op zoek zijn, komt aangereden in zijn kar en wordt instant verliefd op haar. Hij neemt haar kroon, gooit deze in de lucht en vormt hiermee het sterrenbeeld Corona Borealis, linksboven zichtbaar. Welke Romeinse God zoeken we? Tip: Griekse tegenhanger is Dionysos

Goed zo !

Wie is deze Amerikaanse politicus van de Republikeinse Partij? Hij was de 43e gouverneur van Florida van 1999 tot 2007. Hij is de zoon van George en Barbara en de broer van George, Neil, Marvin en Dorothy. Hij werd geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas.

Goed zo !

De Eburonen waren ten tijde van Caesar een beruchte volksstam die omstreeks 54 voor Christus Het Romeinse rijk aardig toetakelde onder leiding van hun meest bekende leider en koning. Wie was die koning?

Goed zo !

We zijn op zoek naar de voor-en achternaam van deze dame. Eind 2017 stond ze nog samen met haar band in het Sportpladeis om 20 jaar Ketnet te vieren. Ondertussen is haar doelpubliek iet of wat veranderd, je kan ze elke ochtend tussen 6 en 9 horen op klassieke radiozender Klara.

Goed zo !

We zoeken een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Poperinge. Het dorp telt een kleine 1900 inwoners. Het dorp staat in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Gedurende 28 jaar werd er elke zomer een poëziezomer georganiseerd, sinds 2009 organiseert vzw P'ART er het jaarlijks Kunstenfestival.

Goed zo !

Deze hit uit 1983, door Hi_Tack in 2005 gesampled in het gelijknamig nummer, was een samenwerking tussen twee wereldartiesten. Wie horen we hier aan de zijde van Beatle Paul McCartney?

Goed zo !

Wat is de rode draad van deze ronde?

Goed zo !