Quizvraag Strips 5562

In 1977 werd voor de eerste keer de Stripgidsprijs uitgereikt. Ook in '78 en '79 gebeurde dit, vanaf toen werd het een tweejaarlijkse gebeurtenis. Sinds 2003 spreekt men van de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Maar tussen 1983 en 2001 had deze prijs een andere naam. Naar welk personage werd de prijs toen vernoemd?

Goed zo !

Quizvraag Algemeen 5563
© Formulanone

Voor deze vraag zoeken we de gangbare naam van het internationale vliegveld van de stad Houston in de Amerikaanse staat Texas.

Goed zo !

Quizvraag Politiek 5564
© Jamain

Wie werd eind juli 2017 minister van Begroting, Energie en Luchthavens in de Waalse Regering, toen de MR als gevolg van een coalitiewissel deel ging uitmaken van de regering?

Goed zo !

Quizvraag Chemie 5565
© Lamiot

We zoeken een chemisch insecticide, veelvuldig gebruikt in de jaren 1940 tot 1970 als bescherming tegen ziekten overgedragen door muggen, zoals malaria. Echter, door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van de stof tegenwoordig verboden in de westerse wereld.

Goed zo !


We zoeken de Vlaamse actrice die onder andere rollen vertolkte in televisiereeksen "Tegen de sterren op", "Professor T", "Spitsbroers" en in films als "Het vonnis", "Halfweg" en "Pippa". Voor- en achternaam zijn gevraagd

Goed zo !


In 2017 kwam Blade Runner 2049 uit. Wie vertolkte de rol van Rick Deckard in de originele film uit 1982?

Goed zo !


"Schaam"lippen, het woord heeft een negatieve bijklank en dat zou niet mogen. Op www.trotslippen.be kon iedereen voorstellen doen voor een nieuwe naam. Enkele inzendingen waren: spatlappen, vleesvlinder, piskoteletten,... Maar populairder werden toch Venuslippen, liefdeslippen of lovelips. We zoeken de voornaam van de persoon die de zoektocht lanceerde.

Goed zo !

Quizvraag Rampen 5569

In 2017 kon u Kraftwerk gaan bewonderen in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen. In de clip van hun nummer Radio-Activity passeren plaatsnamen de revue waar zich kleine tot grote kernrampen hebben plaatsgevonden. Tsjernobyl, Sellafield, Hiroshima, Fukushima... om er enkele te noemen. Wij zoeken de stad die in een adem genoemd wordt met de meltdown die in 1979 in de Three Mile Island kerncentrale plaatsvond.

Goed zo !


Quizvraag Formule 1 5570
© Rick Dikeman

Formule 1 circuit, gereden van 2000 tot en met 2007, 5 keer kon Michael Schumacher winnen, de laatste winnaar was Lewis Hamilton. Het parcours is echter bekender omwille van een andere race, die gereden wordt op een ovalen baan waar de renners in 200 rondes een totaal van 500 mijl moeten afleggen.

Goed zo !


Quizvraag Kunst 5571

Pim Smit is een Nederlandse artiest die sinds 2005 in Tienen werkt, met een duidelijke voorkeur voor action painting. De kunstcriticus Harold Rosenberg bedacht het begrip actionpainting pas in 1952, ook al leefde dé grote figuur van het abstract expressionisme in de USA van 1912 to 1956. Van het tijdschrift Time kreeg deze man, vanwege zijn schildertechniek, de bijnaam Jack the Dripper opgespeld. Wat is zijn voornaam?

Goed zo !

De Belgische dj en producer Patrick Claesen is beter bekend onder zijn artiestennaam? Wat is de achternaam daarvan?

Goed zo !


Quizvraag Auto 5573
© Morven

Van welk Amerikaans automerk ziet u hier een model?

Goed zo !


Onder welke artiestennaam werd Norma Jeane Mortenson later bekend?

Goed zo !

1963: John F. Kennedy. 2004: Theo Van Gogh. 2013: Paul Walker. 2014: Luc De Vos. 2015: Dora van der Groen. 2016: Marc Sleen, Leonard Cohen. Maar in welke maand stierven al deze mensen?

Goed zo !

Op Netflix kan u naar "22 July" gaan kijken. De film vertelt het verhaal van de schietpartij door Anders Breivik op het eiland Utoya. Maar 2 uur eerder maakte hij ook al 8 dodelijke slachtoffers met een bomaanslag. In welke stad was dat?

Goed zo !


Quizvraag Wetenschap 5577

Om machten van 10 aan te duiden gebruiken we SI-prefixen; voor 10 tot de 2de macht gebruiken we prefix -hecto, 10 tot de -3de macht gebruikt prefix -milli. Maar welk SI-prefix gebruiken we om een eenheid aan te duiden met een macht van 10 tot de -12de?

Goed zo !

Quizvraag Canada 5578

We zoeken een van de tien Canadese provincies, tevens de grootste en tweede meest bevolkte van de tien. De Saint-Lawrence, die ontspringt nabij Kingston en uitmondt in de Atlantische Oceaan stroomt door de provincie die we zoeken. De grootste stad van de provincie is Montréal.

Goed zo !


De oudste zoon van David en Victoria Beckham heet Brooklyn. Hij doet net als zijn vader modellenwerk. Ook hun 2de zoon trad in de voetsporen van zijn vader. Wat is zijn voornaam?

Goed zo !

Quizvraag Algemeen 5580

We zijn op zoek naar een communicatiemiddel met vlaggen dat vroeger vooral gebruikt werd in de scheepvaart. Door de opkomst van de radio is de betekenis ervan afgenomen, maar aangezien vlaggenseinen moeilijk zijn "af te luisteren" kent dit alfabet nog altijd militaire toepassing. Er bestaan diverse van deze alfabetten, het internationale alfabet is echter het meest gangbaar. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van twee vlaggetjes, maar ook andere voorwerpen zijn bruikbaar, mits ze goed zichtbaar zijn.

Goed zo !

Quizvraag Media 5581
© Dirk Van Esbroeck

In een Volkswagen busje het hele land doorkruisen en daarbij overal bier gaan proeven, en dat met ons belastinggeld. Wie zou daar nee tegen zeggen? Jean en Ray alvast niet. Met welk programma konden ze 3 reeksen lang deze droom waarmaken?

Goed zo !

Ik werd geboren op 7 juni 1949, mijn carrière startte in de jaren 70 op het podium. Als snel volgden enkele platen en bijhorende hits. Op het witte doek vertolkte ik de hoofdrol in de tot 2008 2 grootste Vlaamse bioscoopsuccessen. Wie ben ik?

Goed zo !

In 2012 kreunde Vlaanderen even van plezier. De Kreuners kondigden hun einde aan. Eind vorig jaar kwam er dan plots het nieuws dat de groep een comeback maakte, gelukkig wel na zangles van Walter Grootaers. Ze brachten dit nieuws met een cover van The Kinks. Wat is de titel van het originele nummer?

Goed zo !

Quizvraag Series 5584

In Blackadder zagen we Hugh Laurie al in de rol van George. Zijn bekendste rol kwam er in 2004 als Dr Gregory House, een medisch genie die erg bot omgaat met zijn personeel en patienten. Zijn enige vriend is het hoofd van Oncologie. Wat is zijn naam?

Goed zo !

We zoeken de naam van een elektromagnetische straling, in het elektromagnetisch spectrum liggend tussen ultraviolet licht en gammastraling. Men spreekt van deze straling als de golflengte van de straling tussen ongeveer 1 pm (picometer) en 10 nm (nanometer) ligt. De straling werd vernoemd naar de ontdekker ervan, met voornaam Wilhelm, maar wij zoeken de andere benaming voor deze straling.

Goed zo !

Geef de voornaam van de winnares van de Judo Grand Slam in Tokyo in 2017 in de categorie tot 70kg. Van iemand met haar naam zou je wat meer Peace & Love verwachten. Haar voornaam is tevens de term die in judo gebruikt wordt als voorvoegsel voor zijwaartse worpen.

Goed zo !


Eerste grote filmrol van Michael Caine uit 1964. Film vertelt verhaal van veldslag uit 1879 tussen het Britse leger en de lokale stam. Regisseur Peter Jackson heeft zich laten inspireren door de film voor gevechtscenes uit de tweede epidsode van The Lord of The Rings.

Goed zo !