Quizvraag Spellen 5632

We zijn op zoek naar een bordspel waarvan de oorspronkelijke versie kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren door treinroutes te maken. Hoe meer wagons je trein telt en hoe verder de verbonden steden uit mekaar liggen, hoe meer punten je krijgt.

Goed zo !


In dit spel dat voor het eerst in 1986 verscheen op de Nintendo, moet onze held allerlei vijanden uitschakelen en puzzels oplossen om prinses Zelda uit de greep van Ganon te redden. Wat is de naam van deze held, die meestal met zwaard en boog gewapend gaat?

Goed zo !


We zijn op zoek naar een computerspel uit 1993, tevens de naam van het eiland waar je beland bent. Door middel van allerlei puzzels en raadsels verzamel je bladzijden uit het rode en blauwe boek. Deze boeken tonen videoboodschappen die je telkens weer op pad sturen. Afhankelijk van de keuzes die je gaandeweg maakt, heeft het spel verschillende eindes.

Goed zo !


Quizvraag Chemie 5635

Ooit al eens zout op een slak gestrooid? Indien u daarop ja heeft geantwoord, was u getuige van het proces waarnaar wij op zoek zijn. In dit proces vloeit een vloeistof door een halfdoorlatend membraan van de zijde met een lagere concentratie aan opgeloste stoffen naar de zijde waar deze hoger is. Graag de naam van dit proces.

Goed zo !


Quizvraag Wetenschap 5636

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor "stroperigheid"?

Goed zo !

Quizvraag Eenheden 5637

Wij zijn op zoek naar de lengte-eenheid die vaak gebruikt wordt door chemici en fysici om er de afstanden tussen verschillende atomen in een molecule mee aan te duiden. De eenheid is genoemd naar een Zweeds natuurkundige en de eenheid bedraagt 10 tot de min tiende meter. Hoe heet deze eenheid?

Goed zo !


Quizvraag Bijbel 5638

We volgen de lotgevallen van een te vondeling gelegd kind. Na een lange tocht door onder andere de Schelfzee, bevrijdt hij zijn volk van de slavernij - geholpen door de tien plagen. Hij stelt zich meer en meer als een leider van zijn volk op en vaardigt daarom een reeks leefregels uit die hij in steen laat graveren. Uit welk boek van de Hebreeuwse bijbel komt dit?

Goed zo !


Quizvraag Literatuur 5639

Ik zie de hele tijd een heleboel kinderen voor me die een of ander spel aan het doen zijn in een groot graanveld. Duizenden kleine kinderen en er is niemand bij - geen grote mensen, bedoel ik - behalve ik. En ik sta op de rand van een of andere krankzinnige afgrond. En wat ik nou moet doen is dat ik ze moet vangen als ze in de afgrond dreigen te vallen - als ze dus aan het hollen zijn en niet kijken waar ze lopen, moet ik ergens vandaan komen en ze vangen. Dat is het enige wat ik de hele dag zou doen. Uit welke roman komt dit?

Goed zo !

Quizvraag Boeken 5640

Ik trek een vette streep onder mijn verleden van bescheiden slagerszoon in de provinciestad Sint-Niklaas. Bescheiden mag dan vooral naar mijn afkomst verwijzen. Klantvriendelijke nederigheid was voor mijn moeder immers een deugd die slechts vanachter de toog beoefend werd. Haar echte leven bestond uit exuberantie en bravoure die op de planken van het amateurtoneel thuis hoorden, tot ze door een beroerte afasie kreeg. Welk boek zoeken we?

Goed zo !


In 2014 lanceerde Vlaams Belang een campagne met wagens waarop de lijsttrekkers waren afgebeeld. Door een spelfout was er echter sprake van lijst-rekkers. Voor het Vlaams parlement ging het om Anke Van Dermeersch, om wie ging het voor de Kamer?

Goed zo !

Op 22 juni 2014 schoot een invaller de Rode Duivels naar de achtste finales. Na de wedstrijd feliciteerde Mathilde Romelu Lukaku voor dat doelpunt. Wie was de invaller die wel scoorde?

Goed zo !


Nog in 2014: de ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Catherine Fonck overhandigde haar opvolgster een opwindbare zaklamp. Dat was weinig attentvol, want de nieuwe staatssecretaris heeft slechts één arm. Wie was die nieuwe staatssecretaris voor Mobiliteit?

Goed zo !

De 23e Olympische winterspelen vonden in 2018 plaats in Pyeongchang in Zuid-Korea. Het gastland maakte van de gelegenheid gebruik om een tijdelijke wapenstilstand aan te gaan met buurland Noord-Korea. In welke sport vaardigden de twee in oorlog zijnde landen een gezamenlijk team af?

Goed zo !


Quizvraag Olympische Spelen 5645
© ATR1992

De vorige spelen vonden plaats in het Russische Sotsji, in welke stad gaan de spelen in 2022 door?

Goed zo !


Quizvraag Sport 5646
© Steffen Prößdorf

Team Belgium heeft dan toch zijn medaille beet; Bart Swings haalde op de voorlaatste dag nog zilver op de massastart schaatsen. Wie vertegenwoordigde ons land in de wat ons betreft levensgevaarlijke discipline Skeleton (2018)? Ze diende bovendien een klacht in tegen het Britse team omwille van het gebruik van speciale pakken.

Goed zo !

Quizvraag Sport 5647

We zoeken een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen of betonnen wanden. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally's en levert meer spelplezier op. Ook in Tienen kan dit spel gespeeld worden bij Grand Slam.

Goed zo !

Quizvraag Sport 5648
© Dejongfreek

We zoeken een spectaculaire dynamische en relatief nieuwe sport die het beste van voetbal, volleybal en turnen combineert op een opblaasbaar speelveld met trampolines. Een zomerse sport die is ontstaan op de stranden van Rio de Janeiro in Brazilië, Zuid-Amerikaanse vibes zijn dan ook onmisbaar.

Goed zo !

Quizvraag Sport 5649
© Sanders/Matthew Demeter

We zoeken een full contactsport op traditionele rolschaatsen, die vaak enkel door vrouwen wordt beoefend. Het spel wordt gespeeld door twee teams die tegen elkaar strijden op een ovale track. De bedoeling van het spel is dat een speler van het ene team, de spelers van het andere team inhaalt. Daarbij mogen de deelneemsters elkaar omver duwen, maar ze mogen bijvoorbeeld niet duwen met de handen of tackelen. Het dragen van een helm, valbescherming en een mondstuk verplicht. Het is een zeer strategisch, intens spel wat dan ook de nodige training vergt.

Goed zo !

Quizvraag Series 5650

Personage dat bij de Callboys een verhadering hemist had, gespeeld door Rik Verheye.

Goed zo !

Quizvraag Series 5651

Hoofd administratie in het tweede seizoen van Het Eiland, gespeeld door Lucas Van den Eynde.

Goed zo !

Aje moe kakn, moe je kakn hé! - Hoe noemt het personage uit De Ronde, gespeeld door Stefaan Degand?

Goed zo !

Quizvraag Politiek 5653

Comebacks vind je overal, dus ook in de politiek. Mieke Vogels ging in 2014 met pensioen maar keert nu al terug. "Groen is mijn kind, en een kind laat je niet los. Ook al gaat dat even puberen", vertelt ze. Met dat puberen bedoelt ze de mislukte kartelvorming met de SP.A, waar ze tegen was. Hoe heette het kartel dat in oktober 2018 werd aangekondigd maar 3 maanden later alweer begraven werd?

Goed zo !


Ook bij N-VA Gent heeft het stevig gerommeld. Elke Sleurs had vorig jaar al de fakkel overgenomen van Siegfried Bracke en hem op de voorlaatste plaats van de lijst gezet, wat hij niet pikte. Bracke weigerde en daardoor kwam de lokale afdeling van N-VA in een patstelling terecht. Zoals dat gaat als twee honden vechten om een been, ging ook in Gent een derde er mee heen. Wie zal de N-VA-lijst in Gent trekken?

Goed zo !

Na een carrière van 54 jaar als burgemeester, waarmee hij de langstzittende burgemeester ooit is, heeft Joseph Browaeys besloten er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een punt achter te zetten en de fakkel door te geven aan de volgende generatie. Van welke Oost-Vlaamse gemeente is hij burgemeester?

Goed zo !

Quizvraag Groenten 5656

De groente die u hier ziet is een knol en familie van de zonnebloem. Ze is voedzaam en licht verteerbaar en erg gezond. Door de vele belangrijke bouwstoffen is het heilzaam bij verstopping, reuma en jicht. Ook voor mensen met diabetes, want bij de vertering komt geen glucose vrij. De groente wordt ook wel topinambour genoemd.

Goed zo !


Quizvraag Groenten 5657

Het is gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren. Het kan rauw gegeten worden als salade of als smaakmaker door een salade of rauw door een stamppot in plaats van rauwe andijvie. Het is een bron van vitamine C, calcium, ijzer en magnesium.

Goed zo !


Quizvraag Groenten 5658

De groente die we zoeken zijn de jonge bladeren en bladstelen van verschillende koolsoorten, wat maakt dat er enige variatie bestaat in het uiterlijk van deze groente. Het is een lentegroente, fris en knapperig, met een pittige smaak, zoals van mosterd of rucola.

Goed zo !


Welke datum wordt gezien als het einde van de Grote oorlog? We vragen de volledige datum.

Goed zo !

Quizvraag Wereldoorlog 1 5660

Wie tekende aan Franse zijde de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog?

Goed zo !


Quizvraag Wereldoorlog 1 5661

De slag om de Zeven Zillen op 18 augustus 1914. Ongeveer 2.200 Belgische soldaten stonden tegenover een legermacht van circa 15.000 Duitsers. De helft van de Belgen verliest het leven of raakt gewond. Het Belgisch leger trekt zich terug. Rond welke stad vond deze slag plaats?

Goed zo !