Quizvraag Kunst 5599

Het plafond van de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis werd in 2002 versierd met het kunstwerk Heaven of Delight, bestaande uit 1,6 miljoen glinsterende Thaise juweelkevers. De kunstenaar zou er echter ook verborgen boodschappen hebben ingestoken als kritiek op het koloniale verleden van België. Van welke kunstenaar is dit werk?

Goed zo !

Quizvraag Literatuur 5600

Welke Nederlandse humanist werd omwille van zijn vele Europese reizen de eerste Europeeër genoemd? Tijdens een reis van Italië naar Engeland schreef hij zijn bekendste werk 'Lof der Zotheid'.

Goed zo !

Quizvraag Rivieren 5601
© Boerkevitz

In Werchter mondt de Demer uit in een rivier die op die plaats kleiner is dan de Demer. Welke rivier?

Goed zo !


We zijn op zoek naar een letter. In de natuurkunde is deze letter het symbool voor onder andere wederzijdse inductie en emittantie, het is ook een maandblad van het NRC Handelsblad en de afkorting voor een Nederlandse meldlijn waarop ernstige misdaden anoniem gemeld kunnen worden.

Goed zo !

Welke Kakkewiet is een Vlaams acteur, komiek, diskjockey en radiopresentator? Hij is ook elk jaar een goede vriend van Sinterklaas. In het najaar van 2016 kwam hij zich meermaals excuseren op televisie.

Goed zo !

De voetballer die we zoeken werd 55 keer geselecteerd voor de Rode Duivels, maar kwam maar 12 keer in actie omdat hij met Jean-Marie Pfaff en Michel Preud'homme geduchte concurrenten had. Hij maakte deel uit van de Belgische selecties voor het WK 1986 en het WK 1990, maar kwam op beide toernooien nooit in actie. Na het afscheid van Preud'homme werd hij even eerste doelman, maar na ruzie met toenmalig bondscoach Paul Van Himst, stapte hij uit de nationale ploeg en werd Filip De Wilde de eerste doelman.

Goed zo !


Quizvraag Literatuur 5605

Toen Ian Fleming op Jamaïca woonde was hij een enthousiast vogelaar. Hij bezat de Field guide to birds of the West Indies, geschreven door de ornitholoog die we zoeken. In het werk van Fleming staan diverse toespelingen op het bestaan van de ornitholoog, bijvoorbeeld in zijn verhalenbundel For your eyes only waarin het baltsgedrag van de wimpelstaartkolibrie wordt beschreven. Wat is de naam van deze ornitholoog?

Goed zo !

Quizvraag Vissen 5606
© Hans Hillewaert

We zoeken een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden Het visje behoort tot de meest giftige dieren van Europa door zijn giftige stekelige rugvin. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een exemplaar trappen, dat zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand.

Goed zo !


Quizvraag Luchthavens 5607

Wat is de IATA code for Kuala Lumpur International Airport, Malaysia? Met een oppervlakte van 100 km2 is Kuala Lumpur International Airport een van de grotere luchthavens ter wereld.

Goed zo !


Quizvraag Series 5608

Peppi en Kokki woonden in de gelijknamige televisieserie in een rivierboot. Wat is de naam van deze boot?

Goed zo !

Quizvraag  5609

Wat is de rode draad van deze ronde?

Goed zo !