Gemakkelijke pubquizvragen geschiedenis

430 resultaten

Met welke naam werd de sirene van de Duitse Junkers Ju 87 (Stuka) duikbommenwerper aangeduid? Deze werd aangedreven door een kleine propeller die door de wind in beweging werd gebracht wanneer het vliegtuig in een steile duikvlucht werd gebracht. Het doel van de sirene was om de tegenstander angst aan te jagen en was dus een deel van de psychologische oorlogsvoering. De naam komt van de bazuinen die in de Bijbel de val van de muur van stad x inluidden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 3170

In de jaren ’70 van vorige eeuw werd in de Afar woestijn in Ethiopië naar verluidt het oudste, meest complete en best bewaarde fossiel van een rechtoplopende voorouder van de mens gevonden. Het bleek om een klein dametje te gaan, van ongeveer 3,5 miljoen jaar oud , 1,15 meter groot en 28 kilo zwaar. Wij vragen naar de naam van dit bekende fossiel, genoemd naar een nummer van de Beatles. Dat nummer werd door de archeologen die dit dametje vonden, afgespeeld op de avond van de vondst.

Goed zo !
Pubquiz vraag Tunesië 3156

Met deze term wordt de golf van opstanden, protesten en revoluties aangeduid die begon op 18 december 2010 in Tunesië, met de zelfverbranding van de straatverkoper Mohammed Bouazizi. De vonk sloeg nadien over naar landen zoals Egypte, Libië en Syrië, en zijn tot op vandaag voelbaar. Naar welke term zijn wij op zoek?

Goed zo !
Pubquiz vraag Uitvinders 3124

Deze man was op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat rubber gemakkelijker te bewerken was, maar ook bestendig werd tegen hitte en kou. Hij zag pas het licht toen hij op een dag per ongeluk een brouwsel van lood, zwavel en rubber op het fornuis morste. Gevulkaniseerd rubber, waar tegenwoordig onder andere autobanden van gemaakt worden, was geboren. Na zijn dood werd een autobandenfabriek opgericht met zijn naam, die nog steeds één van grootste spelers is op de markt van de autobanden. Wat is de naam van deze pionier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ontdekkingsreizigers 3117

Deze Spaanse conquistador kwam aan in de Nieuwe Wereld als bemanningslid van Christoffel Columbus in 1493. Hij kreeg echter een plaats in onze geschiedenisboeken als veroveraar van het eiland Cuba in 1511. Daar stichtte hij ook de steden Havana en Santiago de Cuba. Het is in deze laatste dat hij in 1524 het leven liet. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boten Rampen 3089

In 2002 kwam dit Noors autovrachtschip in de Noordzee op ongeveer 30 kilometer van de Franse kust onzacht in aanraking met een Russisch containerschip en zonk nauwelijks 30 minuten later al naar de bodem van de zee. Dit is nog altijd een van de grootste scheepsrampen op de Noordzee. Het schip was een mastodont van bijna 200 meter lang en had op zijn 12 dekken bijna 3.000 auto’s aan boord. Daardoor liep het kostenplaatje van schade en berging op tot bijna 150 miljoen dollar. Wat was de naam van dit schip?

Goed zo !
Pubquiz vraag Mexico 3075

Ook de Mexicanen hadden hun Robin Hood. Eind 19de, begin 20ste eeuw stal deze man van de armen en gaf hij aan de rijken. Zijn echte naam was José Doroteo Arango Arámbula, maar wat is zijn veel bekendere naam, die hij aannam nadat hij de verkrachter van zijn zus had vermoord?

Goed zo !
Pubquiz vraag The Beatles 3021

De menselijke evolutie is een lang verhaal dat startte met de australopithecus afarensis die we als eerste mensachtige beschouwen. In 1974 deden Donald Johannson en zijn collega’s deze vondst in Ethiopië. Ze vermoedden dat het een vrouw betrof en noemden haar naar een lied van The Beatles dat die dag op de radio te horen was. Wat is de precieze naam die deze mensachtige heeft gekregen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Moord Wereldoorlog Wereldoorlog 1 3011

Honderd jaar geleden vocht zich in Vlaanderen één van de bloedigste strijden in de geschiedenis uit tijdens WO 1. Aanleiding voor deze oorlog was de moord op de hertogin & Aartshertog van Oostenrijk Hongarije op 28 juni 1914 in Sarajevo. Maar wat is de naam van deze aartshertog?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oorlog Wereldoorlog 2 Vliegtuigen 2996

De Junkers Ju 87 was een tactische duikbommenwerper van de Duitse Luftwaffe. De bommenwerper kon heel scherp duiken en vervolgens heel precies één bom droppen. Ze werden beschouwd als de schrik van de Duitse luchtmacht. De Junkers hebben heel bekende bijnaam die refereert aan de afkorting voor de Duitse naam voor duikbommenwerper. Welke?

Goed zo !
nacht van 23 op 24 augustus 1572

We herinneren ons nog allemaal de nacht van 23 op 24 augustus 1572. Een verschrikkelijke nacht waarbij een ware slachting plaatsvond onder de hugenoten, dus de Franse protestanten. Tussen de 5000 en 30.000 hugenoten werden door katholieken vermoord in hun bed. We kennen deze historische gebeurtenis als de Parijse bloedbruiloft. Edoch zal een historicus u doorgaans een andere naam geven voor deze gebeurtenis. Welke?

Goed zo !

We hoorden hier de oorlogsverklaring van Groot Brittannië aan Duitsland en voor Europa ook het echte begin van de tweede wereldoorlog. Welke eerste minister hoorden we hier in naam van het Britse rijk zijn volk toespreken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Olympische Spelen Duitsland 2939

De olympische zomerspelen van 1972 in Munchen werden opgeschrikt door een terroristische gijzelneming door een palestijnse splintergroep van de PLO. Het israelische onderkomen werd bestormd en 9 atleten werden gegijzeld. De gijzeling zelf eindigde in een totale ramp en verschillende mensen kwamen om. Wat was de naam van deze splintergroep van de PLO?

Goed zo !
Pubquiz vraag Keizers 2937

Het Romeinse Rijk heeft enkele keizers gekend. De ene al geschifter dan de andere. Wij zijn op zoek naar de 5e Romeinse Keizer die leefde van 54 tot 68 n.Chr. Hij was de zoon van Proconsul Ahenobarbus en Agrippina de jongere. Hij was nogal een sloeber. Zou de grote brand van Rome van 64 zelf aangestoken hebben, liet hij zijn moeder vermoorden en was een frequent bezoeker van bordelen en tavernes. Welke keizer zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Indianen  2904

De Slag bij de Little Bighorn, ook wel Custer's Last Stand was een slag tussen Indianen en het Amerikaanse leger, die op 25 juni 1876 plaatsvond in een vallei van de rivier Little Bighorn, nabij Crow Agency in Montana. Welke indiaanse stam versloeg Generaal Custer bij de Slag van Little Big Horn?

Goed zo !