Pubquizvragen taal

169 resultaten

Op algemeen verzoek is er dit jaar terug een spellingsvraag. Welk woord is fout gespeld in volgende zin: “De rancuneuze procureur des Konings vorderde dertig jaar cel tegen de sjoemelende antiquair die maar liefst honderddrieënveertig miljoen euro verdonkermaande”?

Goed zo !

Tijd om de middelbare schoolkennis terug op te rakelen! In het Frans worden de meeste werkwoorden in de passé composé vervoegd met het hulpwerkwoord avoir, zoals nous avons mangé of j’ai parlé, maar enkele uitzonderingen gebruiken het werkwoord être. Deze uitzonderingen worden samengevat met deze afbeelding, beter bekend als het huisje van être. In dit geval ontbreken twee vitale uitzonderingen. Welke werkwoorden zijn dat? We geven jullie voor elk van de werkwoorden een half puntje.

Goed zo !

Welk woord werd door Van Dale uitgekozen van het woord van het jaar in 2016?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 4011

Een taalvraagje: ze worden en masse opgegeten op thanksgiving. In het frans verwijst de naam naar india, namelijk Dinde. In het Engels verwijst het echter naar een ander land. Hoe noemen ze eens kalkoen in het Engels.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 3964

Wat is de laatste letter van het Griekse alfabet?

Goed zo !
Engels voor egel

Wat is het Engelse woord voor 'Egel'?

Goed zo !

Hoe noemt men woorden of uitdrukkingen die ten onrechte zijn overgenomen uit een andere taal?

Goed zo !

De vraag kan je horen in het filmpje.

Goed zo !
Pubquiz vraag Frans 3696

De weerwolf, de vampire, de boomerang, … Allemaal voorbeelden van Belgische rollercoasters. In ‘t schoon Vlaams spreken we ook wel van een achtbaan. Allemaal heel plezant maar weten jullie ook hoe je in Frankrijk de weg naar de dichtstbijzijnde achtbaan vraagt? Wat is de Franse benaming van achtbaan?

Goed zo !
beletselteken

Het aanleren van leestekens zoals het punt, de komma, het vraagteken, het uitroepteken, dubbel punt, aanhalingstekens en het beletselteken staat in het leerplan taal. Voor het antwoord bij deze vraag, vragen we jullie een beletselteken te schrijven.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 3668

Wat is de naam van de 24ste en tevens laatste letter uit het Griekse alfabet?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 3578

Letterlijk betekent het ‘ pruilkamer’ maar het was een – in de achttiende eeuw vooral in Frankrijk populair – meestal elegant ingericht vertrek, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. De naam die we zoeken is afgeleid van een Frans werkwoord dat pruilen betekent; Oorspronkelijk was het de ruimte gelegen naast de slaapkamer van de vrouw, waarin zij zich kon wassen en kleden. In die zin was het vertrek het vrouwelijke equivalent van het mannelijke kabinet. Het is tevens de naam van een koekje dat in veel recepten wordt gebruikt.

Goed zo !

Jullie krijgen nu een vraag over taalbeschouwing derde leerjaar. In een zin staat meestal ‘ wie het doet’. Dat noemen we het ??????? Het kan een persoon, dier of een ding zijn. Naast ‘ wie het doet’ staat bijna altijd een werkwoord, soms ervoor, soms erachter. De term die we zoeken en de persoonsvorm (het werkwoord) moeten grammaticaal met elkaar overeenkomen. Op de dia zien jullie daarvan een voorbeeld:
De jongen fietst naar school.
De jongens fietsen naar school

Goed zo !

Ichtyologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de studie naar bepaalde dieren. Welke dieren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 3454

Met deze term uit het Engels wordt de pose bedoeld waarbij de fotograaf bij het nemen van een “selfie” met een zwoele blik en naar voren getuite lipjes in de camera kijkt.

Goed zo !