Gemakkelijke pubquizvragen wetenschap

232 resultaten

Pubquiz vraag Wetenschap 3823

Een weggevertje, hoe heet het toestel waarmee radioactiviteit wordt gemeten?

Goed zo !
Pubquiz vraag Antarctica 3822

Soms kan wetenschap ook gekoppeld worden aan avontuur, zoals bijvoorbeeld onze twee beroemdste poolreizigers. Met z’n tweeën hebben ze meerdere expedities ondernomen om Antarctica verder te exploreren, weliswaar al zwemmend, lopend, peddelend en skiënd. Een van hen was Alain Hubert, maar hoe heette zijn kompaan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Planeten 3821

De volgende wetenschappelijke tak bevindt zich in hogere sferen: astronomie. Een korte maar daarom niet gemakkelijkere vraag: welke planeet bevindt zich het dichtst bij de zon en is tevens de kleinste planeet van ons zonnestelsel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 3820

Wetenschappen, een term die een brede lading dekt, waaronder ook wiskunde. Een belangrijk wiskundige vondst is die van Leonardo van Pisa. Het is weliswaar niet zeker dat hij deze heeft bedacht maar hij bracht dit binnen in de westerse wiskunde. Het betreft een reeks getallen waarbij elk volgend element de som is van de twee voorgaande elementen. Zo komen we op 0, 1, 1, 2, 3, enzo verder. Hoe noemen we deze reeks getallen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 3767

1 september 2016 is een dag om snel te vergeten voor Mark Zukerberg, de CEO van Facebook. Iets na 15u ontplofte er namelijk op een Amerikaanse ruimtebasis de Falcon 9, een onbemande raket. Diezelfde raket zou 2 dagen later de Amos 6 satelliet moeten lanceren. De Amos 6 satelliet moest dienen voor een internetproject van Facebook in Afrika. Op welke Amerikaanse ruimtebasis had deze ontploffing plaats?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 3712

Koolzuursneeuw is een vaste vorm van CO2. Het wordt vooral gebruikt om te koelen maar ook in de theaterwereld om een laaghangende nevel te maken.Waterdamp condenseert hierbij op de koude gesublimeerde gasdeeltjes, die zwaarder zijn dan lucht. Wat is de bekendere naam van koolzuursneeuw?

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 3705

Een beetje chemie. We zoeken de naam van een mengel van zoutzuur en salpeterzuur. Dit is geen willekeurig mengsel. Het is het enige mengsel dat edelmetalen zoals platina of goud kan laten oplossen. We vragen jullie niet de chemische reactie op te schrijven, slechts de naam van het mengsel.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 3636

We zoeken de SI-eenheid voor radioactiviteit. De eenheid is genoemd naar een Frans natuurkundige. De afkorting volstaat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wagens Ruimtevaart 3552

Elon Musk zal misschien de eerste zijn die een commerciële vlucht lanceert naar de ruimte. Ondertussen zweeft er wel al een 'Starman' in de ruimte in een Tesla. Van welk type Tesla is deze cabrio?

Goed zo !

Op 6 februari 2018 maakte deze erbruikbare draagraket van SpaceX zijn eerste ingebruiknamevlucht. Het is de krachtigste nu beschikbare raket van de wereld, en de krachtigste commerciële raket ooit. Wat is de naam van deze racket die een Tesla in de ruimte vloog?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde 3534

De rij van Fibonacci is gebaseerd op een berekening. We zoeken echter de naam van een andere rij die gebaseerd is op een taalkundige beschrijving. Elk volgende element van de rij is een "beschrijving" van het vorige element, vandaar dat de Engelse naam Look-and-say sequence is. Het begin van de rij is: 1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, 13112221. Omdat het antwoord in de link zou passen, gelieve op jullie antwoordblad ook te noteren ‘ de rij van ……..’ Het is dus NIET de bedoeling dat jullie de rij verder aanvullen met een getal.

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie Scheikunde 3447

Je eigen wetenschappelijk onderzoek financieren door het willekeurig innen van belastingen. Het lijkt geniaal, maar toch kostte het de man letterlijk zijn kop in de naweeën van de Franse revolutie. Het genie formuleerde de wet van behoud van materie en bepaalde de samenstelling van water en lucht. En dat is dan nog maar een klein deel van zijn palmares. Niet verwonderlijk dat deze man de grondlegger van de moderne scheikunde wordt genoemd. Hoe heet hij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Fysica Einstein 3436

E = mc² moet zowat de bekendste vergelijking in de geschiedenis zijn, al doen we daarmee Pythagoras misschien tekort. Ze komt uit de speciale relativiteitstheorie die in 1905 door Albert Einstein is gepubliceerd. Wees gerust, we vragen jullie niet deze theorie uit te leggen. We zijn al tevreden als je ons weet te vertellen waarvoor de letter ‘C’ in deze vergelijking staat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie Tabel van Mendelejev 3274

We zien hier de Tabel van Mendeljev, maar welk element ontbreekt hier? “Het zesde” rekenen we niet juist.

Goed zo !

Diocles, Euclides, Nicomedes, Pythagoras, allemaal Griekse sloebers die er voor gezorgd hebben dat wij in het middelbaar bloed, zweet en tranen gelaten hebben voor het vak wiskunde. Omdat U nogal lichtgeraakt bent gaan wij U niet vragen om de formule op te schrijven van deze cissoïde van Diocles. Wel vragen wij U wat er gedefinieerd wordt als de verhouding van de overstaande en de aanliggende rechthoekszijde in een rechthoekige driehoek.

Goed zo !