
Dit Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla’s, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Ze worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast. Een Latijns-Amerikaanse tosti, zou je het gerecht kunnen noemen.

Eind 19de en begin 20ste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland Hawaii om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Het is dus geen wonder dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaiïaanse keuken en het gerecht dat we zoeken is daar een mooi voorbeeld van. Van oudsher was het heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi (een lokale tonijnsoort) werden geserveerd met wat Hawaiïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen noten. Zonder rijst, zonder andere extraatjes. Het is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaiïaanse versie van de strenge, pure Japanse sashimi. Het klinkt wat sobertjes, in vergelijking met de kleurige, goed gevulde gerechten die je inmiddels overal ter wereld op tafel ziet staan. Naam van het gerecht?

Als je dit traditioneel Russisch hapje wil maken, heb je boekweitmeel, droge gist, melk, boter, een ei en een beetje zout en suiker nodig. De tsaren schepten er wellicht exclusieve kaviaar op, maar je kan er ook wat room en zalm opleggen. In Nederland worden deze kleine pannenkoekjes wel eens vergeleken met poffertjes. Wat is de naam van dit deeggerechtje?

De belangrijkste producent van deze harde, ovale noot van ongeveer 2,5 centimeter is Indonesië. In de levensmiddelenindustrie gebruikt men liever de olie dan het poeder, omdat die haar smaak langer vasthoudt, gemakkelijker doseerbaar is en daarenboven geen risico op vergiftiging met aflatoxine meebrengt. Sommigen gebruiken de noot ook in koek en gebak. Vroeger werd de noot gebruikt door zeevarenden in een middel tegen verkoudheid. Welke noot zoeken we?

Wat is de naam van het huismerk van de chips van Aldi?

Wat is de naam van de buisvormige pastasoort die op penne lijkt, maar iets groter is en aan de uiteinden recht afgesneden. De buisjes zijn geribbeld en hun naam is afkomstig van het Italiaans woord voor getand of gestreept.

We zoeken een druivensoort, die zijn oorsprong vindt en hoofdzakelijk gekweekt wordt in het Franse Bourgondië. Ze is vooral bekend door de voornamelijk rode wijnen die er mee gemaakt worden. Het gaat om een blauw druivenras, met een compacte tros en druiven met een dunne schil. In het Duits heet het druivenras Spätburgunder, maar wat is de meer courante Franse naam? (Speetboergoender)
De drank zoals wij die nu kennen werd waarschijnlijk voor het eerst in de 17e eeuw gestookt. De eerste officiële vermelding werd gedaan in ‘Een Constelijck Destileer Boec’ in 1552. Hier werd gesproken over een recept voor aqua juniperi. Hiernaast werd de drank in de 16e eeuw verkocht als een medicijn tegen spierpijn. Al snel merkten mensen ook de prettige bijeffecten van het levenswater op, binnen een eeuw transformeerde het levenswater dan ook tot een genotsmiddel. Van welke drank wordt hier een stukje van de geschiedenis verteld?

© Akela
Een alcoholische cocktail samengesteld uit een glas bier, waarin een tot de rand gevuld glaasje jenever op zijn kop staat. Bij het drinken komt eerst het bier en bij het kantelen van het jeneverglaasje krijgt men een golf jenever aan. Hoe noemt men deze cocktail?