Moeilijke pubquizvragen geschiedenis

42 resultaten

Deze Franse vliegtuigbouwer (1841-1926) ging níét de geschiedenis in als de eerste vliegenier. Nochtans vloog hij in 1890 met zijn Éole over een afstand van 50 meter enkele centimeters van de grond, maar toen crashte zijn mechanische reuzenvleermuis met stoommotor, en dat oogt niet zo mooi in de geschiedenisboekjes. Hij kreeg toch nog een beetje erkenning, doordat de naam van één van zijn latere modellen, de Avion, in de Franse taal zijn intrede deed ter vervanging van het woord aéroplane. Zijn naam?

Goed zo !

Het is de verzamelnaam voor de stammen die ten tijde van het Romeinse Rijk het noorden van het huidige Schotland bewoonden. Ze kregen hun naam van de Romeinen vanwege hun blauwe tatoeages. Ze spraken een nu uitgestorven taal, die naar hen genoemd werd. De geschriften die ze nagelaten hebben, zijn op stenen gekrast in een speciaal alfabet, dat ogham genoemd wordt. Hoe heette deze bevolkingsgroep?

Goed zo !

Utah, Omaha, Gold en Juno waren vier van de vijf 'beaches' waar de landing in Normandië zich voltrok. We vernemen van u graag de naam van het vijfde strand, het meest oostelijke van de landingsstranden. Het was aan de Britten om hier met infanterie en pantsertuig aan wal te gaan.

Goed zo !

Prominent nazi-ambtenaar die leefde van 1900 tot 1945. Hij werd het hoofd van de partijkanselarij en privésecretaris van Adolf Hitler. Zo had hij veel macht binnen het Derde Rijk doordat hij de toegang tot de führer controleerde en de activiteiten regelde van mensen die dicht bij Hitler stonden.

Goed zo !

Op 14 oktober 1066 vochten Willem II van Normandië en koning Harold II een slag uit. De naam van de slag verwijst naar een plaats, maar eigenlijk werd de slag 10 km noordwestelijker uitgevochten, waar nu de plaats Battle ligt.

Goed zo !

In Nederland vond er ooit een watersnoodramp plaats die de aanleiding gaf voor de ontwikkeling van de Deltawerken. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij. 1835 mensen lieten het leven. Velen werden onder andere al zwemmend, met een touw rond hun middel, gered uit hun huizen. In welk jaartal vond deze ramp plaats?

Goed zo !

Moest dit een Chiro-quiz zijn, zouden we u al doen zweten door te vragen welke vulkaan verantwoordelijk was voor de vernietiging van Pompeï en Herculaneum. Wij schatten jullie echter wat hoger in en hopen dat jullie ook weten in welk jaartal dat gebeurde. Voor onze inmiddels bezwete vrienden van de Chiro: we hebben het hier over de Vesuvius.

Goed zo !

Voor deze vraag keren we 100 jaar terug. Woodrow Wilson was de president van de V.S. tijdens Wereldoorlog I. Maar hoe heette de Franse premier tijdens het einde van de Groote Oorlog? Deze radicale politicus voerde mee de onderhandelingen die leidden tot Het Verdrag van Versailles.

Goed zo !

We zoeken een oud Belgisch, Duits en Nederlands adelijk geslacht, oorspronkelijk uit het Rijnland. Door huwelijk is dit geslacht verbonden met tal van adelijke families, maar ook is het gelieerd aan de meeste Europese vorstenhuizen. ‘Plus d’honneur que d’honneurs’ ‘Meer eer dan eerbetoon’ is hun wapenspruk. Welk adelijk geslacht is dit?

Goed zo !

In het Venetië van de 14 e eeuw werkten vele joden als geldschieters of als handelaars in tweedehands kleding en spullen. Toch klinkt dit mooier dan het was. Vanaf 29 maart 1516 mochten ze namelijk alleen in een strikt gedefinieerd gebied wonen. De benaming die werd gegeven aan het gebied is ontleend aan het Venetiaanse dialect voor slak, het restproduct van een ijzergieterij die ooit op die plaats had gestaan. Wat is de benaming van dit gebied? Op de dag van vandaag wordt de term ook nog gebruikt als benaming voor een stadswijk die voor het overgrote deel wordt bewoond door mensen die behoren tot een enkele etnische, religieuze of raciale groep, veelal met een laag inkomen.

Goed zo !

Wat is de Latijnse benaming voor het ingenieus verwarmingssysteem op basis van warme lucht dat onder andere de Romeinse thermen verwarmde? De warme lucht was afkomstig van een oven of van het verbranden van kolen. De uitvinder gebruikte het in de 2 de eeuw voor christus om zijn visvijvers te verwarmen.

Goed zo !

De Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl ontdekte tijdens zijn verblijf op de Markiezeneilanden een opvallende gelijkenis tussen de Polynesische cultuur en die van de Inca’s in Zuid-Amerika. Om te bewijzen dat beide culturen verwant zijn, ondernam Heyerdahl met vijf mede-opvarenden een zeereis van Peru naar Polynesië. Hij bouwde hiervoor een vlot van balsahout naar een Inca-model. Na 101 dagen kwamen Heyerdahl en zijn reisgenoten aan op het atol Raroia, ten zuiden van de Markiezeneilanden. Ze legden 6880 km af. Hoe heette de boot van Thor Heyerdahl?

Goed zo !

Een pittige geschiedenisvraag zo dicht bij het einde: De tweede wereldoorlog start in 1939 officieel. Documenten werden ondertekend en de internationale druk verhoogde… maar er werd nog niet gevochten tussen de grote mogendheden (Denk aan Frankrijk, Groot Brittanië, …) Die rare tussenperiode waarin het al officieel oorlog was maar zonder vechten noemde men in Duitsland ‘Sitzkrieg’, omdat iedereen bleef zitten. In Groot Brittanie sprak men over de ‘phoney war’. In Vlaanderen sprak met over de spookoorlog of schemeroorlog. Maar wat was de Franse benaming voor deze tussenperiode?

Goed zo !

4B. Op 29 augustus 1935 komt Astrid Sofia Lovisa Thyra om het leven in Küssnacht, een Zwitserse gemeenten in het gelijknamig district. Van wie was zij de vrouw?

Goed zo !

Het was eerst een werkkamp maar toen de Nazi’s in Sobidor en Auschwitz de nodige ervaring in massamoorden hadden opgedaan werd dit vernietigingskamp gebouwd.
Hier in het noordoosten van Polen werden naar schatting 900.000 mensen vermoord. Onder meer alle joden uit het ghetto van Warschau lieten daar het leven.
Het was na Auschwitz het kamp waar de meeste slachtoffers vielen.
Na een opstand werd het in november 1943 afgebroken om alle sporen uit te wissen..
Welk kamp zoeken we hier?

Goed zo !