Pubquizvragen architectuur

50 resultaten

Pubquiz vraag Architectuur 5548

We zijn op zoek naar een militair architect die leefde van ongeveer 70 voor Christus tot 15 na Christus. Zijn 'De architectura', het oudste bewaarde werk over architectuur beschrijft in 10 boeken onder andere de bekende ionische, dorische en korinthische zuilen en geeft inzicht in de ingenieuze bouwkundige structuren uit de oudheid. Zijn naam leeft vooral verder door een tekening dat de ideale proporties van het menselijk lichaam weergeeft.

Goed zo !
Pubquiz vraag Frankrijk 5495

Midden april 2019 werd Parijs opgeschrikt door een felle brand in de kathedraal van Notre-Dame. Hierbij werd het dak en de torenspits verwoest. Gelukkig kon de rest van deze indrukwekkende kathedraal gered worden. We zoeken de de stijl waarin deze is opgetrokken. We zoeken de volledige naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 5368

Koterijen zijn schuurtjes, hokken en duivenhokken die aan de achterzijde van woonhuizen worden aangebouwd. Deze ongestructureerde bouwwerkjes zijn een begrip in Vlaanderen, waar men ze meestal aantreft achter de lintbebouwing langs de hoofdwegen. Maar ook in Frankrijk kende men er wat van. Welke koterij werd gestart door koning Lodewijk XIII, verder uitgebreid door zoon Lodewijk XIV tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein en daarna onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart nog eens enorm vergroot?

Goed zo !
Pubquiz vraag Italië 5034

Op 14 augustus 2018 stortte in Genua een snelwegbrug in. Dat kostte het leven aan 43 mensen. Wat was de naam van de architect van deze brug?

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 4857

Als regisseurs van de docu ‘Powers of Ten’ kent u hen wellicht niet meteen, maar als ontwerpers- en architectenduo des te meer. Zij was vooral bezig met schilderen toen ze hem ontmoette; hij vooral met moderne architectuur en scheiden van zijn vrouw. Voor haar, Ray Kaiser. Samen zijn ze onder meer verantwoordelijk voor dit. Wie zijn ze?

Goed zo !

De eerste architect van wie een creatie tijdens zijn leven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst belandde was Oscar Niemeyer, met zijn ontwerp voor Brasília. Maar wij zoeken nummer twee. Niet voor dit parlementsgebouw in Koeweit. Niet voor deze watertoren in zijn thuisland Denemarken. En evenmin voor Can Lis en Can Feliz, de huizen in Majorca waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Maar wel voor dit gebouw. Wie is dus deze Deen die in 2003 de Pritzkerprijs voor Architectuur won?

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 4062

Een architectuurvraagje. Men noemt dit onderdeel van de kerk af en toe de beuk, maar er is een gangbaardere term voor. We zoeken de langgerekte ruimte in (meestal) west-oostrichting, die aan de oostkant wordt voortgezet door het koor. Hoe heet dit onderdeel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 3958

Welke architecte tekende het Antwerpse Havenhuis dat in 2016 de deuren open deed?

Goed zo !
Pubquiz vraag Portugal Architecten 3783

Het gebouw hier op de foto is een van de belangrijkste stations van Lissabon. Het is gelegen in het Park der Naties. Het werd ontworpen ter ere van Expo ’98. Maar wie is de architect van dit prachtige station?

Goed zo !

Hier op de foto ziet u het stadhuis van Leuven. De plannen voor dit stadhuis zijn gebaseerd en geïnspireerd op het stadhuis van Brugge. Binnen zijn specifieke bouwstijl is het een van de bekendste stadhuizen ter wereld. Maar in welke stijl werd dit stadhuis gebouwd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 3655

We zoeken de naam van een Brabantse familie van architecten, glasschilders en beeldhouwers actief in de 15e en 16e eeuw, afkomstig uit Mechelen. Hun succes bestond erin dat zij een totaal concept aanboden : zowel het ontwerp, als de uitvoering en de levering van bouwmaterialen. Het geslacht werd bekend door het ontwerp en de bouw van de grote toren van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Architectuur 3536

We zoeken de naam van een dakvorm die bestaat uit slechts één dakvlak of dakschild, dat onder een zekere helling is aangebracht. Het is daarmee naast het platte dak de eenvoudigste afdichting van een gebouw.

Goed zo !
Pubquiz vraag Architecten 3512

We zoeken de naam van een Nederlandse architect. Een invloedrijk boek van hem is Delirious New York dat in 1978 verscheen en waarin hij probeerde de filosofie van Manhattan bloot te leggen.  Als bouwende architect brak hij in 1992 internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Hij is ook één van de architecten van de CCTV toren in Peking. En omdat het de eerste vraag van de avond is, krijgen jullie twee tipfoto’s. Wanneer jullie de familienamen van beide tipfoto’s samenneemt, bekomen jullie de naam van de architect die we zoeken.

Goed zo !
Pubquiz vraag Architecten 3488

Een architect met een artiestennaam, het is eens wat anders. Maar de invloed van Charles-Edouard Jeanneret is dan ook zo groot dat hij vaak de ”architect van de 20ste eeuw” wordt genoemd. Onder welk pseudoniem kennen we deze Zwitsers-Franse grondlegger van de moderne architectuur?

Goed zo !
Pubquiz vraag Londen 2971

Dit gebouw in hartje Londen werd in 2004 afgewerkt en is ontworpen door architect Norman Foster. De eigenlijke naam van dit gebouw is de 30 st Mary Axe, maar het is de bijnaam die het meest gebruikt wordt. Het is ook naar de bijnaam dat we nu vragen. Wat is de gangbare naam van dit gebouw?

Goed zo !