Gemiddelde pubquizvragen wetenschap

307 resultaten

Een beetje chemie. We zoeken de naam van een mengel van zoutzuur en salpeterzuur. Dit is geen willekeurig mengsel. Het is het enige mengsel dat edelmetalen zoals platina of goud kan laten oplossen. We vragen jullie niet de chemische reactie op te schrijven, slechts de naam van het mengsel.

Goed zo !

We zoeken de SI-eenheid voor radioactiviteit. De eenheid is genoemd naar een Frans natuurkundige. De afkorting volstaat.

Goed zo !

Op 6 februari 2018 maakte deze erbruikbare draagraket van SpaceX zijn eerste ingebruiknamevlucht. Het is de krachtigste nu beschikbare raket van de wereld, en de krachtigste commerciële raket ooit. Wat is de naam van deze racket die een Tesla in de ruimte vloog?

Goed zo !

De rij van Fibonacci is gebaseerd op een berekening. We zoeken echter de naam van een andere rij die gebaseerd is op een taalkundige beschrijving. Elk volgende element van de rij is een "beschrijving" van het vorige element, vandaar dat de Engelse naam Look-and-say sequence is. Het begin van de rij is: 1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, 13112221. Omdat het antwoord in de link zou passen, gelieve op jullie antwoordblad ook te noteren ‘ de rij van ……..’ Het is dus NIET de bedoeling dat jullie de rij verder aanvullen met een getal.

Goed zo !

Je eigen wetenschappelijk onderzoek financieren door het willekeurig innen van belastingen. Het lijkt geniaal, maar toch kostte het de man letterlijk zijn kop in de naweeën van de Franse revolutie. Het genie formuleerde de wet van behoud van materie en bepaalde de samenstelling van water en lucht. En dat is dan nog maar een klein deel van zijn palmares. Niet verwonderlijk dat deze man de grondlegger van de moderne scheikunde wordt genoemd. Hoe heet hij?

Goed zo !

E = mc² moet zowat de bekendste vergelijking in de geschiedenis zijn, al doen we daarmee Pythagoras misschien tekort. Ze komt uit de speciale relativiteitstheorie die in 1905 door Albert Einstein is gepubliceerd. Wees gerust, we vragen jullie niet deze theorie uit te leggen. We zijn al tevreden als je ons weet te vertellen waarvoor de letter ‘C’ in deze vergelijking staat.

Goed zo !

We zien hier de Tabel van Mendeljev, maar welk element ontbreekt hier? “Het zesde” rekenen we niet juist.

Goed zo !

Diocles, Euclides, Nicomedes, Pythagoras, allemaal Griekse sloebers die er voor gezorgd hebben dat wij in het middelbaar bloed, zweet en tranen gelaten hebben voor het vak wiskunde. Omdat U nogal lichtgeraakt bent gaan wij U niet vragen om de formule op te schrijven van deze cissoïde van Diocles. Wel vragen wij U wat er gedefinieerd wordt als de verhouding van de overstaande en de aanliggende rechthoekszijde in een rechthoekige driehoek.

Goed zo !

Dit kleurloos, giftig gas zorgt voor irritaties aan de ogen en luchtwegen en kan inwerken op het centraal zenuwstelsel. Het kan ontstaan door zuurstof bloot te stellen aan elektrische ontladingen of bepaalde UV-stralen. Om de blootstelling aan het gas te beperken, wordt ook aangeraden om laserprinters in aparte, geventileerde ruimtes te plaatsen. Welk gas zoeken we?

Goed zo !

De hemel heb ik bemeten, nu meet ik de schaduwen der aarde. Mijn geest verkeerde in de hemel, het lichamelijk omhulsel ligt hier. Dit is het grafschrift van een Duitse wetenschapper die de bewegingen van de planeten heeft vastgelegd. Daarnaast was hij ook een pionier in de optica en kristallografie en hebben we ook het verdomde integraalrekenen aan hem te danken. Wie zoeken we?

Goed zo !

Op de scheidingslijn tussen kunst en wetenschap kan deze Belgische arts en anatoom niet ontbreken. De belg schreef als eerste een compleet boek over de menselijke anatomie waarin hij in detail van skelet tot hersenen de botten, spieren, aderen en slagaderen beschrijft. Toen hij deze zevendelige reeks van boeken had afgewerkt werd hij bekritiseert, staakte zijn academische carrière en werd hij de lijfarts van Keizer Karel V. Wie is deze lijfarts van Keizer Karel V, die bij de verkiezing van grootste belg op de zesde plaats eindigde bij de Vlamingen?

Goed zo !

Welke schaal van thermodynamische temperatuur die genoemd is naar de fysicus William Thomas kent geen mintemperaturen?

Goed zo !

We beginnen deze ronde met een snuifje chemie. We zijn op zoek naar een organische verbinding die ontstaat door reactie van een zuur met een alcohol of sacharide. Sommige verbindingen hebben een typische geur waardoor men ze vaak terug vindt in parfums of feromonen.

Goed zo !

Een vraagje voor de wiskundeliefhebbers of de pas afgestudeerden uit het middelbaar: waarvoor staat het symbool uitroepteken in de wiskunde?

Goed zo !

De wetenschappers onder jullie mogen zich schrap zetten voor deze vraag. Wij zijn namelijk op zoek naar een andere naam voor ‘nicotinezuur’ of ‘niacine’. Het is een belangrijke vitamine die onder meer voor een goede stofwisseling zorgt en dus een belangrijke rol speelt in de citroenzuurcyclus. Weten jullie waar we naar op zoek zijn?

Goed zo !