Gemakkelijke pubquizvragen eten en drinken

347 resultaten

Pubquiz vraag Eten en drinken 6629

Ook deze dieprode bessen met het formaat van een rozijn en een smaakt dat lijkt op iets tussen een cranberry en een kers staan ook in het lijstje van superfoods. De besjes worden gewoon of gedroogd geconsumeerd, maar meestal worden ze verwerkt in vruchtensap, smoothies of thee. Wat is de naam van deze bessen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6628

Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Een van de hypes is een zaad dat al eeuwenlang geteeld wordt op de koude, droge, winderige hoogvlakten van Peru en Bolivia. Het is een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6577
© David Monniaux

Wie regelmatig op de markt komt, heeft het vast wel eens gezien: dragon fruit of cactusfruit. Door de vergelijkbare structuur met kleine zwarte zaadjes wordt de vrucht veelal met een kiwi vergeleken. Graag de naam.

Goed zo !
Pubquiz vraag Cocktails 6570

Triple sec, limoen en cranberry sap. Even shaken en uitschenken in een martiniglas. Misschien wel de meest bekende en meest bestelde cocktail is de modieuze Cosmopolitan. We zijn echter 1 belangrijk ingrediënt vergeten... Welk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6507
© Véronique PAGNIER

Het is het bekendste gerecht van de Zuid-Franse stad Nîmes, waar het voor het eerst gemaakt werd door chef Durand rond 1830. Het vlees van de kabeljauw wordt gepocheerd in melk en nadien opgewerkt met olijfolie tot een sneeuwwitte en romige puree, die zowel koud als warm, soms met een schijfje truffel, geserveerd wordt. Wat is de Franse benaming van dit gerecht?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wijnen 6483

Het is de enige druif die wordt gebruikt bij de productie van Beaujolais-wijn. De naam is afkomstig van een gehucht bij Puligny-Montrachet in Bourgondië. Hij heeft zich perfect aangepast aan de granietachtige bodem van de Beaujolais-streek. De soort brengt blauwe druiven voort met wit sap, zacht en fruitig. De wijn kan jong gedronken worden. Welke druivensoort?

Goed zo !
Pubquiz vraag China 6465

Het is een zwarte theesoort uit China. Hij wordt in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout, waardoor hij een uitgesproken rooksmaak krijgt. Deze thee is zeer sterk van smaak en kan goed gecombineerd worden met zout of sterk gekruid eten of sterk smakende kaassoorten of met het drinken van single malt whisky. Welke theesoort?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6454
© Markus Lindholm

Dit Frans geitenkaasje komt uit het departement Cher. Het heeft een cilindrische vorm met een diameter en hoogte van 5 cm. De kaas is genoemd naar een piepklein dorpje van amper 200 inwoners, gelegen op 4 km van Sancerre. De smaak past dan ook perfect bij een lekker glaasje Sancerre wijn. Wat is de naam van deze culinaire lekkernij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Sausen Rusland 6435

Deze van oorsprong Russische saus bestaat uit uiringen en champignons, die gebakken worden en daarna geblust met wodka (of wat dacht u). Kruiden met peper, zout en (veel) paprikapoeder, en dan nog een flinke scheut room erbij. Heerlijk bij steak, maar ook bij kip en zelfs bij gehaktballetjes. Welke pittige saus zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kruiden 6429
© Wikipedia

Op 18 april 1667 ruilden de Nederlanders Manhattan (New York) met de Engelsen tegen het onbeduidend kleine eilandje Run in de Molukken, omdat op dat eiland toen ‘s werelds duurste specerij werd verbouwd. De specerij, die als vrucht aan een boom groeit, wordt vooral in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten gebruikt. Het vruchtvlies wordt gedroogd verkocht als foelie. Wat is de naam van deze specerij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6413

Hoe heet dit toestel, uitgevonden door de Belg Victor Simon in 1898, dat gebruikt wordt om te malen en pureren? (we zoeken niet het woord roerzeef)

Goed zo !
Pubquiz vraag Groenten 6400

Van oorsprong groeide deze groente in  Noord-Amerika.Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. De knol – het deel dat opgegeten wordt - heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. Het kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een  artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Ze kan gewoon gekookt worden en zo gegeten. Welke vergeten groente zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6362

Het Italiaanse spek dat we zoeken is afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Het wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook één van de basisingrediënten van de klassieke carbonara. Onder welke naam kennen we dit beter?

Goed zo !
Pubquiz vraag Cocktails 6168

Welke cocktail bestaat uit ijsblokjes, tabasco, verse limoen, selderijzout, vodka, tomatensap, verse zwarte peper, worchestershire saus en een stengel bleekselderij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bieren 6102
© Jon Sullivan

We zijn op zoek naar een biersoort. Ze wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten. De biersoort is een variant van de biersoort porter, die in mindere mate dezelfde kenmerken bezit. Een Iers voorbeeld is Guinness, een Belgisch: Hercule van de brouwerij van Quintine. Hoe noemen we deze donkere biersoort?

Goed zo !